Kvinder bruger i gennemsnit 400 timer om året på skønhedspleje og 3000 kr. på skønhedsprodukter. På verdensplan omsættes der årligt for 360 milliarder kr.
Kun 11 % af de 10.500 ingredienser, som man finder i skønhedsprodukter er blevet allergi- og sikkerhedstestet i følge The Environmental Working Group (en amerikansk non-profit organisation, som kæmper for beskytte miljøet og den generelle sundhed).
Der er mere:
Mindst en tredjedel af alle kosmetikprodukter indeholder kemikalier, der sættes i forbindelse med kræft i følge Skin Deep Report ( som er verdens mest udførlige undersøgelse af kosmetikprodukter og deres konsekvenser for brugerne).
Hver dag bliver én ud af tretten kvinder gennem deres skønhedspleje udsat for kemikalier, der enten er kendt eller mistænkt for at være kræftfremkaldende.
Er det ikke vildt?
Det synes jeg!
Måske tænker du lige som jeg:
Smører jeg mig hver dag ind i toksiner?
Hvor mange giftige kemikalier har jeg allerede på nuværende tidspunkt i min krop?
Og ved nærmere eftertanke:
Hvad kommer det på sigt til at give mig af helbredsproblemer?
Og hvordan bidrager jeg til miljøforurening med mine skønhedsprodukter?
Dette er et ømtåleligt emne, det ved jeg godt. Men det betyder ikke, at vi ikke bliver nødt til at snakke om det og forholde os til det.
Hvad er det, der er så farligt?
Det er din deodorant, din tandpasta, din bodylotion, din shampoo og dit balsam, din ansigtscreme, din skintonic, din mascara osv. Du indtager kemikalier og giftstoffer gennem din hud og dine slimhinder i munder. Og de ryger direkte ind i din blodbane.
I virkeligheden er det ikke så meget de enkelte produkter i sig selv, men mængden og den kontinuerlige brug af dem.
En stor del af alle de skønhedsprodukter vi bruger, er fulde af kemikalier, og selv når vi bruger økologiske skønhedsprodukter, er der problemer, fordi de kan være lige så allergifremkaldende som traditionelle produkter, og der ikke bliver taget højde for om de valgte sæberester er mere eller mindre miljøbelastende, når de ledes ud i naturen igen, og hvor meget emballagen forurener.
Vær med til at blive mere bevidst
Jeg udforsker dette emne hen over foråret, og jeg håber, du har lyst til at være med, bidrage med indsigt, viden og debat, og at det i det hele taget vil få dig til at blive mere bevidst om, hvilken effekt dine skønhedsprodukter har på dig, dine børn og kommende generationer og ikke mindst på miljøet.
Samtidig får du en hel masse opskrifter på naturlige skønhedsprodukter, som du kan lave hjemme i dit eget køkken.
For mig handler det om at gøre noget. I dag er bedre end i morgen og én ting er bedre end ingenting. Men nogle gange handler det også om, at nogen ringer på vores dør og fortæller, hvordan situationen ser ud. For vi er helt afsindigt gode til at lukke øjnene for alt det ubehagelige, alt det vi godt ved, men som vi ikke lige orker at tage stilling til lige nu eller gøre noget ved.
For vi har jo så travlt! Eller har vi?
Måske HAR vi tid til at passe på os selv og miljøet! Måske HAR vi tid til at prøve at undgå alvorlige sundheds- og helbredsproblemer! Måske kunne vi endda finde værdi i at lave vores skønhedsprodukter selv? Fordi vi bruger tid på os selv, mens vi gør det, fordi det føles rigtigt, fordi vi kan være sammen med vores børn om det og give gode værdier og bæredygtig livsstil videre?
Måske er det en af de bedste gaver, vi kan give vores børn.
Allerede i morgen får du opskriften på, hvordan du laver din egen tandpasta uden fluor og enzymer, og i næste uge får du en liste over, hvilke syv ingredienser du under alle omstændigheder skal undgå i dine skønhedsprodukter.
2 comments
Jeg glæder mig til at læse mere om det. Rigtig spændende læsning
Hej Charlotte
Tak 🙂 Og dejligt, at du har lyst til at læse med! Det er nemlig et rigtig spændende emne og til tider også rystende.
Mange hilsner Trine