Har du ikke prøvet at lave syrensaft før, vil jeg anbefale dig at prøve det. Syrensaft smager fuldstændig fremragende og har en helt unik syrlig-sød smag. Og farven … den er det hele værd.
Saften med den smukke, smukke farve
Faktisk er det temmelig let at lave syrensaft. Det foregår stort set på samme måde, som når man laver hyldeblomstsaft, hvilket de fleste efterhånden har prøvet at lave og gjort til fast tradition at lave hvert år i juni.
Men saft lavet på de blomstrende syrener smager mindst lige så godt – serveret iskold på terrassen eller måske i en drink. Saften kan i øvrigt også omsættes til en granita eller laves til en syrensirup. Prøv fx at lave denne helt vidunderlige syrenspritzer, hvor syrensaft blandes op i hvidvin.
Syrener indeholder et bitterstof kaldet glykosid syringin, og derfor kan man godt opleve, at det, man laver med syrener, kan smage en smule bittert. Nogle gange er det værre end andre, og min egen lommefilosofi (på et spørgsmål, jeg ikke har kunnet finde svar på nogen steder) er, at nogle syrener indeholder mere af bitterstoffet end andre. Men hvad det skyldes, og om det er sandt, ved jeg ikke. Dog har jeg efterhånden lavet så meget med syrener, at min erfaring siger mig, at der kan være forskel på de blomster, man bruger.
Jeg har dog ikke oplevet at lave bitter syrensaft – endnu, heldigvis. Husk dog, at syrener kun skal indtages i små mængder, da der endnu er meget lidt viden om kemiske indholdstoffer i planten.
Opskrift på syrensaft
Lige her neden for finder du opskriften på den smukke lilla saft af syrener. Det er en god idé, at lade de nyplukkede syrener ligge på et klæde i 15-20 minutter, inden du laver saften. På denne måde kan eventuelle småkravl få tid til at kravle af blomsterne og du undgår at skulle skylle dem. Man skyller nemlig også blomsterstøvet af, som er med til at give smag.
Ryst derefter syrenblomsterne let og slå dem evt. mod et klæde på bordet. Nip så meget af den grønne stilk som overhovedet muligt, da den indeholder flere bitterstoffer end blomsterne. Og stilken kan gøre saften mere bitter end nødvendigt.
Har du lyst til at lave meget mere med syrener, så tjek også mine andre opskrifter med den smukke spiselige blomst:
Bodyscrub med syrenblomster og citron
Se alle opskrifter med syrener
Syrensaft
Equipment
- evt. glasflasker til opbevaring
Ingredienser
- ca. 50 blomsterklaser lilla duftende syrener
- 3 økologiske citroner
- 2 kg sukker
- 60 g citronsyre
- 3 liter kogende vand
Sådan gør du
- Nip så meget af den grønne stilk af de nyplukkede syrenblomster og læg dem i et fad eller en skål, som kan tåle varme. Skyl eller ryst dem evt. fri for småkravl og insekter, hvis de kommer direkte fra busken.
- Skær citronerne i skiver og læg dem ned til syrenerne.
- Bland citronsyre og sukker og hæld over.
- Hæld kogende vand henover og rør godt, så sukkeret opløses.
- Lad saften stå og trække køligt i 3 dage under låg. Rør i saften hver dag.
- Efter 3 dage sier du saften og gemmer den på atamonskyllede flasker eller hælder på pose og kommer i fryseren.
- Ved servering blander du saften op med vand ca. i forholdet 1:3 eller 1:4.