Hjemmelavet saft

Syrensaft

SyrensaftHar du ikke prøvet at lave syrensaft før, vil jeg anbefale dig at prøve det. Syrensaft smager fuldstændig fremragende og har en helt unik syrlig-sød smag. Og farven … den er det hele værd.

Saften med den smukke, smukke farve

Faktisk er det temmelig let at lave syrensaft. Det foregår stort set på samme måde, som når man laver hyldeblomstsaft, hvilket de fleste efterhånden har prøvet at lave og gjort til fast tradition at lave hvert år i juni.

Men saft lavet på de blomstrende syrener smager mindst lige så godt – serveret iskold på terrassen eller måske i en drink. Saften kan i øvrigt også omsættes til en granita eller laves til en syrensirup.

Syrener indeholder et bitterstof kaldet glykosid syringin, og derfor kan man godt opleve, at det, man laver med syrener, kan smage en smule bittert. Nogle gange er det værre end andre, og min egen lommefilosofi (på et spørgsmål, jeg ikke har kunnet finde svar på nogen steder) er, at nogle syrener indeholder mere af bitterstoffet end andre. Men hvad det skyldes, og om det er sandt, ved jeg ikke. Dog har jeg efterhånden lavet så meget med syrener, at min erfaring siger mig, at der kan være forskel på de blomster, man bruger.

Jeg har dog ikke oplevet at lave bitter syrensaft – endnu, heldigvis.

Syrensaft

Opskrift på syrensaft (ca. 3 liter)

  • ca. 50 blomsterklaser lilla duftende syrener
  • 3 økologiske citroner
  • 2 kg sukker
  • 60 g citronsyre
  • 3 liter kogende vand

Læg de nyplukkede syrenblomster i et fad eller en skål, som kan tåle varme. Skyl dem evt. fri for småkravl og insekter, hvis de kommer direkte fra busken.

Skær citronerne i skiver og læg dem ned til syrenerne.

Bland citronsyre og sukker og hæld over.

Hæld kogende vand henover og rør godt, så sukkeret opløses.

Lad saften stå og trække køligt i 3 dage under låg. Rør i saften hver dag.

Efter 3 dage sier du saften og gemmer den på atamonskyllede flasker eller hælder på pose og kommer i fryseren.

Ved servering blander du saften op med vand ca. i forholdet 1:3 eller 1:4.

God fornøjelse!

Syrensaft

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar