Menu
Hjemmelavet saft

Mælkebøttesaft

Lav din egen lækre mælkebøttesaft

Fra maj måned er det helt oplagt at lave sin egen smukke lysegule saft af mælkebøtter. Mælkebøttesaften laves af de gule kronblade på mælkebøtten og kan drikkes blandet op med vand og is eller blandes op i drinks og boblevand.

Lysegul forårssaft

Mælkebøttesaft er en hyggelig ting at lave, når mælkebøtterne lyser forårsgult i haver og vejkanter landet over. Saften laves af de gule kronblade på mælkebøtteblomsterne og plukkes af, så man ikke får det grønne med. Det grønne på blomsterne er nemlig bittert og giver saften en grim og bedsk smag.

Har du børn, som gerne vil hjælpe dig, så sæt dem til at plukke alle mælkebøtteblomsterne og derefter hive de gule kronblade af. Men giv dem gummihandsker på, for det gule i mælkebøtteblomster farver helt utrolig meget. Det er en sjov og hyggelig aktivitet sammen med børn.

Saften laves næsten på samme måde som en hyldeblomstsaft. Man drysser citronsyre over bomsterne for at trække saften ud og hælder derefter kogt vand over. Så lader man det stå at trække et døgns tid, sier saften og koger den op med sukker. Og så har man den dejligste mælkebøttesaft.

Mælkebøtten er i øvrigt kendt for sine gode helseegenskaber og er blandt andet godt for fordøjelsen og leveren. Den hjælper mod en urolig mave, fordi den indeholder så mange bitterstoffer, og kan også hjælpe med at afgifte leveren. Blomsterne indeholder masser af antioxidanter og nogle mener endda, at planten kan virke kolesterolnedsættende.

Så der er al mulig grund til at lave en dejlig mælkebøttesaft, hvis du har masser af mælkebøtter i haven. Og nu, du er i gang, så sørg også for både at lave en mælkebøttesirup og mælkebøtteblomstereddike. Eller måske din egen mælkebøttesalve?

Hjemmelavet mælkebøttesaft

Opskrift på mælkebøttesaft

Opskriften på saft lavet af mælkebøtter er ganske enkel og med få ingredienser. Når du samler mælkebøtteblomster ind, så sørg for at samle dem, hvor de er “rene” og usprøjtede og uforurenede. Det bedste sted at plukke blomsterne er i din egen have og ellers find en eng eller mælkebøttemark, som er uberørt.

Undgå at samle ind op ad sprøjtede marker og i vejkanter, hvor mælkebøtterne både kan være beskidte, forurenede og sprøjtede.

Kan du godt lide at lave din egen saft, så du ved, hvad den indeholder, så kan det være, at du også vil finde inspiration i disse opskrifter på hjemmelavet saft:


Rosensaft

Syrensaft

Den dejligste hjemmelavede hyldeblomstsaft

Rabarbersaft med vanilje

Ribssaft


Se alle opskrifter på hjemmelavet saft

Usiet mælkebøttesaft
Lav din egen lækre mælkebøttesaft

Mælkebøttesaft

Fra maj måned er det helt oplagt at lave sin egen smukke lysegule saft af mælkebøtter. Mælkebøttesaften laves af de gule kronblade på mælkebøtten og kan drikkes blandet op med vand og is eller blandes op i drinks og boblevand.
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 20 min
Trækketid 1 d
Samlet tid 1 d 50 min
Ret Hjemmelavet saft
Køkken Dansk
Antal 2.5 liter

Equipment

 • 1 Stort sylteglas med låg

Ingredienser
  

 • 1 liter mælkebøtteblomster (kun det gule)
 • 2,5 liter vand
 • 2 spsk citronsyre
 • 300 g sukker pr. liter saft

Sådan gør du
 

 • Pluk en masse mælkebøtteblomster og nip de gule kronblade af, så du har 1 liter i alt. Vær opmærksom på, at de farver meget, så brug gerne handsker.
 • Drys citronsyre over mælkebøtteblomsterne og hæld derefter kogende vand over.
 • Lad saften trække til næste dag, ca. 1 døgns tid.
 • Si saften og mål den af.
 • Kom saften i en gryde sammen med sukker. Du skal bruge 300 g pr. liter saft. Kom hellere for lidt i fra starten og smag den så til, når den er kogt op.
 • Kog saften op med sukker, smag til om den er sød nok, og hæld den derefter på flaske eller frostposer til fryseren.

Noter

Nyd saften med vand og is, danskvand eller fx i et glas Cava.
Keyword Forår, Mælkebøtter
Gule mælkebøtteblomster
Opskrift på saft lavet af mælkebøtter

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.