Gelé

Kvædegelé

KvædegeléKvædegelé er nemt at lave og har har den smukkeste røde farve og mest aromatiske duft og smag. Brug den til kødretter og vildt, på osten eller i saucen.

Kvæder

Kvæder, der hænger på et træ er et virkelig smukt syn. Der er noget særligt over den smukke og duftende frugt, som nærmest virker overfrodig og paradisisk.

Lav din egen kvædegelé

Vi har desværre ikke selv et kvædetræ (endnu), men heldigvis har vi de sødeste naboer, som inviterer os over med en kurv, så vi kan plukke deres kvæder, når de ikke selv får dem brugt. Det er vi så glade og taknemmelige for.

For kvæder er noget helt særligt og hele køkkenet dufter, bare man tager et par kvæder ind på køkkenbordet og lige så snart, man begynder at lave gelé eller marmelade, ja så dufter hele huset. Fantastisk.

Inden du går i gang med at lave kvædegelé, kan jeg anbefale dig at læse min guide til gelé:

Guide: Sådan laver du en god gelé

Opskrift på kvædegelé (ca. 4-5 glas)

  • 1 kg kvæder
  • 1 liter vand
  • saften af to citroner
  • ca. 375 g sukker pr. 0,5 liter siet saft
  • atamon til skylning af glas

Skyl kvæderne og gnid dunene godt af, så de bliver glatte og fine.

Hak kvæderne groft med kernehus og skræl. Saften bliver siet efter kogning, og netop skræl og kernehus indeholder meget pektin, der senere får geléen til at stivne.

Kom de hakkede kvæder i en gryde sammen med 1 liter vand og saften af to citroner og bring det i kog. Skru lidt ned og læg låg på, og lad kvæderne småkoge lige stille i ca. 1 time, indtil de er helt møre.

Si saften fra og lad det gerne stå og dryppe af i et par timer, hvis du har tålmodighed til at vente på det.

Mål den siede saft op og hæld den tilbage i gryden.

Vej sukker af, så det passer til mængden af saft og kom det i gryden.

Bring saft og sukker i kog og lad det koge i ca. 10-20 minutter, indtil geléen gelerer.

Skum overfladen af geléen af for urenheder.

Lav gerne en geléprøve: Dyp en ske i geléen og lad saften falde på en kold underkop, som har forinden har sat i køleskabet. Sæt evt. underkoppen ind i køleskabet igen et par minutter. Hvis geléen løber ud, skal den koges i længere tid, men bliver den, hvor du lægger den, er den færdig.

Når du vurderer, at geléen er kogt færdig, hælder du den på rene atamonskyllede glas. Sæt låg på, når geléen er kølet af og opbevar glassene på køl.

God fornøjelse!

Gelé af kvæderKvæder i kurvKvædegelé

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar