Marmelade & syltetøj

Persisk kvædemarmelade

Persisk kvædemarmeladePersisk kvædemarmelade, kaldet moraba ye beh, er en rubinrød marmelade med en sirupsagtig karakter, som smager skønt på brød sammen med ost eller fx i en salat. Du kan også spise den til vildtretter.

Den rødeste marmelade

Persisk kvædemarmelade har den smukkeste farve og smager meget aromatisk og lækker. Den tager tid at lave, men er arbejdet værd – og det meste af tiden passer den sig selv.

Lav den som en særlig delikatesse eller brug den fx som værtindegave hen over vinteren.

Persisk kvædemarmelade

Opskrift på persisk kvædemarmelade

  • 500 renset kvæde
  • kernehusene fra kvæderne
  • 400 g sukker
  • 5 dl vand

Skyl kvæderne og skræl dem. Fjern kernehusene (men læg dem til side) og det frugtkød, som er tættest på kernehuset, da det ikke kan koges mørt som resten af kvædekødet.

Snit derefter kvæderne i små tern eller skiver – alt efter, hvad du foretrækker.

Kom kvædestykkerne, vand og 100 g af sukkeret i en gryde, som du har et låg til, der lukker tæt. Tag kernehusene fra kvæderne og bind dem i et stykke ostelærred eller lignende og læg i gryden. Kernehusene er fulde af pektin og er med til at give marmeladen dens sirupsagtige karakter, men for at undgå at få dem i selve marmeladen bindes de ind og koges med på denne måde i stedet.

Sæt låg på gryden og kog kvæderne op – lad dem koge i ca. små 10 minutter. Hold øje med dem ved at stikke i dem med en gaffel. Tag evt. et stykke op af gryden og skær det over, så du får tjekket, om det er gennemmørt. Koger du for lidt, får du en marmelade med faste stykker frugt og koger du for meget, får du en mere udkogt marmelade, men begge dele smager skønt.

Når kvæderne er møre, kommer du resten af sukkeret i og bringer gryden tilbage i kog. Skru ned på lav varme, så kvæderne blot står og simrer lige så stille. Pak grydelåget ind i et viskestykke og læg det på gryden, så det slutter helt tæt.

Nu skal kvæderne stå og simre i 2,5-3 timer. Undgå at løfte låget hele tiden, men kig et par gange undervejs.

Under kogningen vil kvæderne skifte farve til dybrød – bliv ved med at koge, indtil de har en nærmest rubinrød og meget smuk farve.

Tag gryden af varmen og hæld marmeladen på rene skoldede og atamonskyllede glas. Lad marmeladen køle helt af, inden til du sætter låg på.

Opbevar marmeladen i køleskabet – den kan holde sig længe (op til et år).

God fornøjelse!

Persisk kvædemarmelade, moraba ye behPersisk kvædemarmelade

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar