Kryddereddiker

Hyldeblomsteddike

HyldeblomsteddikeHvad kan du bruge hyldeblomster til udover hyldeblomstsaft? Hyldeblomsteddike! Lav din egen eddike, som smager af midsommer og solskin og brug den i salater, dressinger, saucer og meget andet.

Hjemmelavede eddiker til det hele

Der er stor forskel på, hvilken eddike, man foretrækker at bruge. Nogle sværger til æbleeddike eller æblecidereddike, som har en naturlig sødme i sig og som ikke opleves så astringerende som en almindelig lagereddike. Nogle kan godt lide den lidt mere sure hvidvinseddike og andre foretrækker mørke bær-eddiker.

Jeg er vild med alle slags, og jeg elsker at lave dem selv og have et stort udvalg omkring, når jeg folder mig ud i køkkenet. Eddiker er noget af det, der er ret nemt at lave selv. For det første skal man som minimum lave en roseneddike hvert år, som bliver så smuk lyserød og er anvendelig til mange forskellige ting. Har du ikke roser i haven, kan du plukke hybenroser i vejkanten.

Derudover kan man lave eddiker af næsten alt, hvad man har i haven: Ribs, solbær og andre bær, dild, estragon og andre krydderurter, lavendler, roser og andre blomster eller af vilde ting: Hyben, slåen og hyldebær. Jeg synes, det er så utroligt spændende at lave sådan noget selv.

Lys hyldeblomseddike

Mørk hyldeblomsteddike

Sådan laver du hyldeblomsteddike

  • 2-3 skærme hyldeblomster
  • 2 1/2 dl eddike

Benytter du en klar lagereddike får du en lys eddike, hvor du vil kunne smage hyldeblomsterne ret tydeligt, fordi de får lov til at dominere.

Benytter du i stedet en æbleeddike eller en æblecidereddike, så får du en mørkere og lidt sødere eddike, hvor hyldeblomsterne vil blande sig med den søde æblesmag – også lækkert

Lav gerne en af hver! Den lyse er god til lette sommerretter og salater og den mørke er eminent i varme vinteretter.

Fremgangsmåde:

Ryst og rens de friskplukkede hyldeblomstskærme, så der ikke er dyr eller skidt i, og læg blomsterne ned i en glasflaske, som er god at hælde af.

Hæld eddike over og fyld flasken op, så blomsterne er dækkede.

Lad eddiken trække i minimum et par dage, inden du begynder at bruge den. Den kan holde sig i laaang tid!

God fornøjelse!

Lav din egen hyldeblomsteddike

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar