Når ramsløgene er færdige med at blomstre, sætter de frø, som kan blive til velsmagende ramsløgskapers. De nordiske kapers smager fremragende til kød- og kartoffelretter, på en leverpostejmad eller i en god burger.
Nordiske kapers
Ramsløgskapers kan laves, når ramsløgsblomsterne er færdige med at blomstre og begynder at sætte frøstande i stedet. Man plukker alle disse frøstande og nipper dem af det, der før var blomsterhovedet, så man får en ordentlig portion små grønne frø.
Disse syltede grønne frø smager fantastisk, når de bliver syltet i en eddikelage. De kan spises alle de steder, hvor du ellers ville spise syltede varer, fx på rugbrød og smørrebrød, i en salat, til varme retter eller i en burger eller hotdog.
Inden du laver selve ramsløgskapersene, skal frøene stå og trække i salt. Jo længere tid, de trækker, jo mere intens vil smagen blive. Det er nemlig saltet, der trækker væske ud af frøene og dermed forstærker smagen i dem. Jeg lader dem trække i mindst et døgn – og også gerne længere. Ofte laver jeg dog to portioner, hvor frøene i den ene udgave får lov at stå og trække i en måneds tid, mens de i den anden kun får et døgn eller to.
Så kan jeg nemlig begynde at spise ramsløgkapersene forholdsvist hurtigt, men har samtidigt en portion til senere brug, som også kan holde sig i længere tid.
Læs min komplette guide til ramsløg
Opskrift på ramsløgskapers
I opskriften er der brugt æblecidereddike, men du kan sagtens anvende en anden eddike. Har du fx lavet hyldeblomsteddike, syreneddike eller din egen kryddereddike, vil det være helt oplagt at bruge en af dem. Prøv dig gerne frem – forskellig eddike vil give et forskelligt smagsudtryk. Og ønsker du, at ramsløgskapersene bliver ekstra syrlige, kan du erstatte vandet med mere eddike.
Du finder opskriften på de syltede ramsløgsfrø lige her neden for. Har du plukket blade eller blomster med, så tjek også lige disse populære opskrifter ud. Det kan være, du kan finde inspiration til, hvad du skal lave med din ramsløgshøst:
Flødekogte kartofler med ramsløgpesto
Se hele samlingen af opskrifter med ramsløg
Ramsløgskapers
Equipment
- 2 sylteglas à 22o ml
Ingredienser
- 150 g ramsløg
- 75 g salt
- 1,5 dl æblecidereddike
- 1 dl vand
- 3/4 dl sukker
- 6 hele rosenpeber
Sådan gør du
- Rip frøene af ramsløgfrøstandene – enten med fingrene eller ved at bruge en gaffel. Du kan også klippe dem af med en saks.
- Skyl frøene grundigt, så der hverken er urenheder eller utøj.
- Kom frøene i en skål og overhæld dem med salt.
- Lad frøene trække i minimum et døgn og gerne i længere tid. Jo længere tid, de trækker, jo mere intens vil smagen blive.
- Når ramsløgfrøene har trukket i saltet, skylles de grundigt, så der ikke er rester af salt tilbage.
- Kom de skyllede frø i et par skoldede sylteglas.
- Kog en lage op på eddike, vand, sukker og rosenpeber, indtil sukkeret er opløst. Lad lagen køle af.
- Hæld den afkølede lage over ramsløgfrøene og lad dem trække i lagen i mindst en uges tid, før du tager hul på dem.