Tørrede hyben er lette at lave og kan bruges til et hav af ting. Du kan tørre dine hyben helt eller du kan lave semi-dried hyben. Begge dele er i høj grad anvendelige i køkkenet.
(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis.)
Et lager af tørrede hyben
Hyben kan tørres halvt eller helt og kan bruges i mange opskrifter. Semi-dried hyben kan du fx lave hybensalt eller hybeneddike af eller du kan komme dem i din granola eller bruge dem i brød. Helt tørrede hyben holder sig i længere tid og kan også bruges til ´hybensalt eller kan blødes op og anvendes i fx gryderetter.
Tørrede hyben er derfor gode at have på lager. Jeg gør som oftest det, at jeg plukker en masse hyben i løbet af august – som regel bare på mine gåture med hunden, hvor jeg har en pose med til naturens gaver.
Mange af dem fryser jeg hele ned, så jeg kan bruge dem senere. En del hybenopskrifter laves med hyben, der har været en tur i fryseren først, da de ofte er nemmere at rense, når de er frosne. Nogle hyben bruger jeg med det samme og en hel del renser jeg uden at komme dem i fryseren først, og så lægger jeg dem til at tørre i min dehydrator.
Tørring i dehydrator eller ovn?
Du kan både tørre dine hyben i en dehydrator eller en ovn. Hvis ikke du allerede har en dehydrator, vil jeg dog anbefale dig at anskaffe dig en. Hvis du kan lide at konservere, sylte, henkoge og gemme madvarer er det absolut et must, og du vil ikke fortryde dit køb. Det er meget mere praktisk, nemmere og billigere end at bruge ovnen, og dine hyben bliver tørret på en blidere måde.
Jeg bruger denne dehydrator:
Dehydratoren har fire ret store lag, hvor man kan brede hyben, tomater, krydderurter og lignende ud, og så har den 7 indstillinger af temperaturen mellem 40 og 70 grader. Dehydratoren kan køre i op til 48 timer (jeg har min til at stå i vores bryggers, hvor jeg kan lukke af til den).
Man kan godt købe en dehydrator, som er mindre og lidt billigere, men så kan den også tørre mindre ad gangen, kan ikke indstilles så præcist og er ikke så robust. Og du kan købe nogle, der er endnu større og dyrere. Jeg synes, denne her er helt perfekt: Den har en godt størrelse og kan holde til at stå tændt i mange dage, og jeg har ikke eneste gang haft problemer med den.
Ærlig talt kunne jeg ikke undvære den. Jeg laver alle mine krydderurter til vinteren på den, laver semidried tomater og hyben, tørrer blomsterblade og så laver jeg, ikke mindst, hvert år masser af tørrede æbleringe, som hele familien spiser som snack og har med i madpakken.
Hvis ikke du har en dehydrator, kan du sagtens bruge din ovn: Her skal du blot huske at planlægge tørringen af dine hyben, så det ikke falder sammen med anden madlavning, hvor du også skal bruge ovnen. Fx natten over.
Tørrede hyben
Equipment
- Dehydrator (eller ovn)
Ingredienser
- Friskplukkede, røde hyben
Sådan gør du
- Halver hybene og rens forsigtigt kernerne ud med en lille urtekniv.
- Læg de halve rensede hyben i en dehydrator eller på bagepapir i ovnen. Tørretiden afhænger nu af, hvor store dine hyben er og hvor tørre, du ønsker, de skal være
- Semi-dried hyben: Lad hybene tørre i ca. 4-5 timer ved 55 grader eller i ovnen ved 100 grader i ca. 1 – 1 1/2 time. Brug gerne af dem med det samme til at lave fx hybensalt og hybeneddike. Hæld resten på på glas med lå, opbevar dem på køl og brug dem inden alt for længe. Du kan også hælde olie over og sætte dem på køl – på den måde er de nemme at bruge i fx gryderretter.
- Tørrede hyben: Vil du tørre hybene helt, kan du sætte dehydratoren til at køre natten over eller planlægge at bruge ovnen i lidt længere tid. Det tager tid at tørre hybene helt, og de vil mindst skulle tørre i dobbelt så lang tid og sikkert også lidt længere. Når de har tørret i 8-10 timer i dehydratoren, kan du lægge dem på en stykke bagepapir på køkkenbordet og lade dem tørre helt færdig over et par dage. Det vigtigste er, at du sikrer dig, at de ikke mugner, når du hælder dem på glas, fordi de ikke er tørret helt.