Syrensirup smager himmelsk af sommer og blomster og violet. Siruppen kan bruges på morgenmaden, fx græsk yoghurt med granola, på pandekager eller på is, i danskvand eller som glasur på en kage.
Spis havens blomster
Syrensirup er ren sommermagi, og hvis du har syrener i haven, er det fuldstændigt oplagt at lave denne dejlige hjemmelavede sirup med en blomstrende smag.
Syrener er en af havens spiselige blomster, og du kan lave mange spændende ting ud af syrenerne. Især af de lilla syrener, som afgiver både smag og farve. Du kan bruge syrenblomsterne som pynt eller fx lave kandiserede syrener eller syrensukker. Eller du kan lave syrenmarmelade, syrensirup, syrensaft, syrensnaps og meget mere.
Syrener smager blomstrende, og her kan man virkelig få den fantastisk duft, syrenerne har, overført til smagen igennem de ting, man laver. Jeg synes, at en pandekage smager 100 gange bedre med sådan en hjemmelavet syrensirup på end blot med sukker. Hvis der skal sukker på, kan man fx pynte med lidt syrensukker – så bliver det altså ikke mere romantisk og sommerligt.
Under alle omstændigheder er det meget nemt selv at lave syrensirup, så prøv det endelig. Husk dog, at syrener kun skal indtages i små mængder, da der endnu er meget lidt viden om kemiske indholdstoffer i planten.
Opskrift på syrensirup
Lige her neden for finder du opskriften på den lækre hjemmelavede sirup af syrener. Lad gerne de nyplukkede syrener ligge på et klæde i 15-20 minutter, inden du laver siruppen. På denne måde kan eventuelle småkravl få tid til at kravle af blomsterne. Det er også en god idé at plukke enten tidligt om morgenen, mens duggen er der, eller i regnvejr. Så plukker du nemlig “skyllede” syrener, som er fri for det meste kravl og utøj.
Har du lyst til at lave meget mere med syrener, så tjek også mine andre opskrifter med den smukke spiselige blomst:
Bodyscrub med syrenblomster og citron
Se alle opskrifter med syrener
Syrensirup
Ingredienser
- 4 dl lilla syrenblomster
- 4 dl vand
- 400 g sukker
- 2 spsk friskpresset citronsaft
Sådan gør du
- Pluk og nip syrenblomsterne, så du kun har de små blomster og får sorteret de grønne stængler fra. Tjek, at der ikke er fulgt små edderkopper og andre insekter med. Du kan evt. skylle dem i koldt vand, men du kan også plukke dem tidligt om morgenen, mens duggen stadig er der, eller du kan plukke dem i regnvejr.
- Kom sukker, vand og citronsaft i en gryde og kog det op.
- Tilsæt syrenblomsterne og lad dem koge med i ca. 10 minutter. Rør lidt i gryden engang i mellem.
- Så tager du siruppen, som endnu ikke er blevet tyk (men er klistret), og hælder gennem en sigte, så du får blomsterne fra igen.
- Kog siruppen i 5-10 minutter mere.
- Når syrensiruppen begynder at få en tykkere konsistens, kan du lave en lille prøve for at se, hvor tyk den er blevet, for det kan man nemlig ikke afgøre, når den er varm. Dryp lidt sirup på en kold tallerken og lad den stå på bordet i nogle minutter. Du kan også sætte tallerkenen i køleskabet, og det skal du under alle omstændigheder gøre, hvis det er meget varmt i dit køkken, ellers får du ikke den rigtige fornemmelse af, hvor meget siruppen er tyknet.
- Når du mener, at siruppen har den rigtige konsistens, slukker du for varmen og hælder den straks på en rengjort glasflaske. Lad flasken stå uden låg, indtil siruppen er kølet helt af, og der ikke længere er damp i flasken.