Menu
Tema

Hjemmelavet kaffesirup

Hjemmelavet kaffesirup

Lav din egen hjemmelavet kaffesirup med lige præcis den smag, som du synes er bedst. Her finder du inspiration til de mange forskellige slags kaffesirupper, du selv kan lave samt opskrifter. Der er også opskrifter på forskellige kaffevarianter, du kan lave med de forskellige sirupper.

Hjemmelavet kaffesirup er noget af det bedste, hvis du elsker kaffe og godt kan lide at lave lækre baristakaffer med forskellig smag, som passer til årstiden. Det skaber variation i kaffeindtaget og gør det spændende at lave en god kaffe.

Kaffesirup kommer man i kaffen for at tilføre smag, fx vaniljesmag, chokoladesmag, karamelsmag eller hasselnøddesmag samtidigt med, at siruppen også søder kaffen.

Men smagsvarianterne behøver ikke kun at være nogle, vi kender fra kage og konfekt. Det kan også være blomstersmage som fx lavendel, eller frugtsmage som fx jordbær eller æble.

Man kan komme kaffesirup i både varm kaffe og kold kaffe. Og hvor i processen, man tilsætter siruppen, kommer an på, hvilken kaffe, man gerne vil lave.

Man har drukket kaffesirup i mere end tre årtier efterhånden, og strømningen kommer selvfølgelig fra USA. I starten var det på caféer og kaffebarer, man fik serveret kaffe med kaffesirup, men efterhånden fylder kaffesirup også en hel del i hjemmene. Og hjemmelavet kaffesirup er blevet en trend.

I de tre årtier har kaffesirup udviklet sig en del, og der er kommet mange nye smage til. Mange af de nye kaffesirupper efterligner velkendte og populære smage fra kage- og drinksverdenen, og det er både sjovt og spændende. Og nogle gange lidt mærkeligt.

Det er i hvert fald sjovt at lave sine kaffesirupper selv og eksperimentere med smag og konsistens. For derefter eksperimentere med at lave lækre kaffer og iskaffer.

God fornøjelse!


Kaffesirup

Kaffesirup lavet på kaffe

En hjemmelavet kaffesirup smager intet mindre end fantastisk i den varme café latte, i iskaffen, på is og hældt oven på kager. Og så er den simpelthen så nem at lave selv, at man altid bør have den på lager.

Se opskriften på kaffesirup


Hjemmelavet kaffesirup med de klassiske smage

De klassiske kaffesirupsmage er velkendte smage, som vi forbinder med kaffe og kage. Det er smage som vanilje, chokolade, karamel, kanel og hasselnød. Helt enkle og milde sirupper, som tilfører kaffen eller iskaffen en enkelt smag.

Det er dog også nogle af de mest populære smage. Særligt karamel og vanilje, som de fleste vist er vilde med og gerne vil søde kaffen med. Sirupperne er også ganske nemme at lave selv.


Hjemmelavet sirup med karamelsmag

Karamelsirup

Karamelsirup kan noget helt særligt – for hvem elsker ikke smagen af karamel. Faktisk er det jo svært at få nok af karamel, sådan i det hele taget. Karamelsirup er ganske nemt at lave og har den karakteristiske kraftige karamelsmag, som bare smager så godt i kaffe. Og på alt muligt andet.

Se opskriften på karamelsirup

Opskrifter på kaffe med de klassiske smage


Sæsonsirup

Nogle kaffesirupper laves i forbindelse med højtider og bestemte sæsoner på året. Det gælder bl.a. pumpkin spice sirup og gingerbread sirup, som laves til henholdsvis halloween-sæsonen og til juletiden.

Det er sirupper, som laves på karakteristiske krydderier fra årstiden og sæsonen – typisk krydderier, som man bruger i kager og småkager. På denne måde skabes en illusion af, at man drikker en kage eller en småkage eller nærmest inkorporerer smagen af en højtid eller årstid i kaffen.

Opskrifter på kaffe med sæsonsirup

Med hjemmelavet kaffesirup som pumpkin spice sirup og gingerbread sirup kan man lave de hyggeligste kaffevarianter. Prøv fx at lave en pumpkin spice latte eller en gingerbread latte. Du kan også lave en gingerbread iskaffe eller en pumpkin spice chai latte, hvis du også godt (eller måske endda bedre) kan lide te.


Slikstokke sirup

Slikstokke sirup

Slikstokke sirup er en helt særlig sæsonsirup, der med sin julerøde farve og smag af pebermynte er både sjov og lækker at lave omkring juletid. Siruppen smager godt i både kaffe og varm kakao, men kan også bruges i drinks, desserter og kager.

Se opskriften på slikstokke sirup


Kaffesirup, som efterligner smagen af alkohol

En kategori af kaffesirup er sirupper, der mimer eller efterligner smagen af kendt alkohol, fx irish cream – nok mest kendt i Danmark som Baileys – eller italiensk Amaretto, som er mandellikør. Det er altså virkelig lækre kaffesirupper, som du nemt kan lave selv. Disse sirupper er særlig gode, hvis du gerne vil lave en lækker aftenkaffe at hygge med.


Sirup med særlige smage

Udover de klassiske smage og krydrede sæsonsirupper, så kan man også tilsætte sirup til sin kaffe, chai eller iskaffe med nogle mere særlige smage. Det er smage som lakrids, ingefær og lavendel.

Det er smage, som er mere udprægede, men som smager utroligt godt sammen med kaffe. Og alle smagssammensætninger handler jo i sidste ende om smag og behag.

Se alle opskrifter på hjemmelavet sirup

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.