Lav din egen karamelsirup og brug den i kaffe og iskaffe, på is og på kager, ja alle steder, hvor du ellers ville bruge lidt sødestof. Karamelsirup er ganske nemt at lave og har den karakteristiske kraftige karamelsmag.
Den underskønne smag af karamel
Karamelsirup kan noget helt særligt – for hvem elsker ikke smagen af karamel. Faktisk er det jo svært at få nok af karamel, sådan i det hele taget.
Denne karamelsirup laver vi som oftest især til at komme i kaffen. Med 5 kaffedrikkere i huset er kaffe noget, vi går op i, og vi laver alle mulige varianter af den hellige drik året rundt. Prøv fx at komme en lillebitte sjat i den almindelige kaffe eller lav en superlækker caramel macchiato à la Starbucks.
En god gaveidé
Men siruppen er også virkelig velsmagende at hælde oven på en kugle hjemmelavet vaniljeis eller hen over en nybagt kage. Eller måske lige en lille sjat henover flødeskummet til en god æblekage (æbler og karamel passer bare så godt sammen).
Sidst, men ikke mindst, kan en flaske med hjemmelavet karamelsirup være en enorm god gaveidé til en, du holder af eller som en værtindegave, når du er inviteret ud. Hjemmelavede gaver rammer bare hjertet lidt mere.
Opskrift på karamelsirup
Neden for finder du den nemme opskrift på siruppen med karamelsmag. Vær ganske forsigtig, når du laver den, for smeltet sukker bliver meget varm, og det eneste, der er lidt tricky ved denne sirup er, at du skal hælde vand på smeltet sukker, hvilket får sukkeret til at reagere ved at bruse voldsomt op og nærmest sprutte. Så tag dine forholdsregler, hav ikke børn til at stå i nærheden og tænd for emhætten. Når det så er sagt, så vær ikke bekymret – karamelsirup er ikke farligt at lave.
Får du lyst til lidt lækkert, som du kan bruge siruppen sammen med, så finder du måske lidt inspiration i disse udvalgte opskrifter:
Pandekager – vores bedste familieopskrift
Hjemmelavet vaniljeis med fløde
Karamelsirup
Ingredienser
- 2 dl sukker
- 2 dl kogende vand
- 1/2 -1 tsk vaniljeekstrakt
Sådan gør du
- Hæld sukkeret i en lille gryde og smelt det ved middel varme uden at røre i det. Det skal blive gyldent, når det smelter, og ikke mørkebrunt – så hvis du fornemmer, at det er for varmt, så skru ned for varmen.
- Når sukkeret er helt smeltet, hælder du meget forsigtigt kogende vand i gryden lidt ad gangen. Sukkermassen vil bruse op og sprutte lidt, hver gang du hælder vand i, men det varer kun ganske få sekunder. Når du har alt vandet i, vil der højst sandsynligt være nogle stivnede klumper af sukker, men disse vil oplløse sig i den videre proces.
- Lad siruppen småkoge/simre i ca. 10-20 minutter, indtil den har den ønskede tykkelse. Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Jo længere tid en sirup koger, jo tykkere vil den blive. Hvis du synes, at den er lige tynd nok, så kog den ind i længere tid, og hvis du omvendt synes, at siruppen er blevet for tyk, så tilføj lidt vand, giv den et nyt hurtigt opkog og tag den af varmen. Skal du bruge siruppen til kaffe, skal den være til den tynde side, og vil du bruge den på fx is, må den gerne være lidt tykkere.
- Når siruppen er færdig, hælder du den på et rent, skoldet sylteglas eller -flaske.
- Bruger du siruppen dagligt, kan du fint opbevare den ved stuetemperatur, men bruger du den ikke i et stykke tid, så sæt den på køl.