Syltning

Hjemmelavet æbleeddike

Hjemmelavet æbleeddikeÆbleeddike er noget af det nemmeste at lave selv. Og her snakker jeg ikke om den omstændige slags, hvor du selv gærer din eddike på æblesaft, men ganske almindelig eddike, som du selv giver smag med dine egne æbler fra haven.

Æbleeddike bruger vi en hel del af. Vi laver ikke en sauce, hvor vi ikke lige runder af med en skvæt smagfuld eddike. Det kan være en sammenkogt ret eller når vi laver vores egen tomatsauce af sommerens sidste tomater fra drivhuset. Vi laver endda en særlig kirsebæreddike til den brune andesauce til jul. Og vi bruger blandt andet også æbleeddiken, når vi laver dressinger og til salater af kål.

Den hjemmelavede æbleeddike får en sød og frugtagtig smag – og en helt fantastisk gylden rød farve, hvis man bruger røde æbler, altså med rødt frugtkød. Og den pynter i den grad i køkkenet.

Det tager ca. 5 minutter at lave eddiken, og du kan endda lave den sammen med dine børn.

Æbleeddike lavet af æbler fra haven

Opskrift på hjemmelavet æbleeddike

  • klar lagereddike
  • friske æbler fra haven

Der er nogle opskrifter, hvor det bare ikke giver mening at opgive mål, fordi man gør det mere omstændigt for sig selv end højst nødvendigt.

Sådan gør du:

Find en flot glasflaske, som du vil lave eddiken i.

Fyld klar lagereddike ca. 2/3 i flasken, så der også er plads til æblerne.

Skær nu et flot, rødt æble eller to i skiver med skræl og det hele og fyld æblestykkerne i flasken. I princippet kan du putte hele æblet i eddiken, kernehus og det hele, for alt fra æblet er med til at give smag. Det ser bare pænere og mere indbydende ud uden. Er du ligeglad, så gør det endelig.

Nu skal du lade æbleeddiken trække i et par uger eller tre. Herefter kan du enten vælge at si æblestykkerne fra, så du får en klar, fin rød æbleeddike til brug, eller du kan lade æblestykkerne blive i og bare begynde at bruge af eddiken.

Hvis du har lavet eddiken med hele æblet, kan du her bare filtrere og du har en velsmagende eddike, og har du lavet “den fine” udgave, kan du lade æblerne blive i. Hvis du lader æblestykker blive i, vil eddiken højst sandsynligt holde knap så længe som den filtrerede eddike, men det skal du ikke bekymre dig om: den er længe brugt inden.

God fornøjelse med din hjemmelavede æbleeddike!

Æbleeddike

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar