Syltede kvæder er nemme at lave og smager dejligt til efterårets og vinterens kød- og vegetarretter, til vildt og til koldt kød på fx smørrebrød. Opskriften her er syrlig og med ingefær og peberkorn, men du kan sylte dine kvæder med de krydderier, du bedst kan lide.
Kvæder på glas
Syltede kvæder i en eddike-sukkerlage smager fremragende og er en dejlig måde at konservere sine kvæder på. Kvæderne smager skønt til både kød- og vegetaretter, og hvis du ikke koger dem alt for møre, kan du også skære kvæderne op og komme dem i en gryderet eller en tagine.
Udover at spise kvæderne helt traditionelt som surt til maden, kan du også skære dem op i en vintersalat med fx grønkål. Du kan spise dem på smørrebrød og rugbrødsmadder – de smager utrolig godt sammen med kolde kødskiver.
Kvæder med krydderier
I denne opskrift syltes kvæderne med frisk ingefær og sorte peberkorn – begge dele går utrolig godt sammen med kvæder smagsmæssigt. Men du kan i princippet bruge lige præcis de krydderier, som du godt kan lide. Det kunne fx være kardemommekapsler, hele anis eller en kanelstang. Du kan også bruge frisk chili, laurbærblade og andre spændende krydderier og krydderurter.
Lad gerne krydderierne blive i lagen, når du kommer kvæderne på glas. Hvis du synes, at en smag begynder at blive for kraftig eller for gennemtrængende, tager du bare krydderiet op af lagen.
Se alle opskrifter på syltede bær & frugter
Opskrift på syltede kvæder
Disse kvæder syltes i en eddike-sukkerlage, som er syrlig, og derfor er de syltede kvæder særligt velegnede til middagsretter, kød og vildt – ja alle steder, hvor man almindeligvis ville spise surt. Du kan også sylte kvæderne i en ren sukkerlage, så de i stedet bliver søde og dessert-agtige.
Kvæder er som udgangspunkt stenhårde og tager noget længere tid om at koge møre, end fx æbler og pærer. Til gengæld får man i kvæderne en dejlig unik og aromatisk smag, som er eksotisk, liflig og indtagende.
Får du lyst til at lave flere spændende ting med kvæder, så tjek gerne mine mange andre kvædeopskrifter for inspiration. Her er et lille udpluk, men der er mange flere:
Syltede kvæder
Equipment
- 1-2 Sylteglas med låg
Ingredienser
- 1 kg kvæder
- 2 cm frisk ingefær
- 400 g sukker
- 1,5 dl lys eddike, fx klar lagereddike, hvidvinseddike eller æbleeddike
- 4 dl vand
- 10 hele sorte peberkorn
Sådan gør du
- Skyl kvæderne, fjerne kernehusene, skræl dem og skær dem i kvarte.
- Skræl ingefæren og skær den i tynde skiver.
- Kom sukker, vand og eddike i en gryde sammen med ingefær og peberkorn og varm lagen op.
- Læg de kvarte kvæder ned i lagen og lag dem koge i lagen, indtil de er knap møre, ca. 20-35 minutter – alt efter hvor modne kvæderne er.
- Tag gryden af varmen og læg forsigtigt de kogte kvæder i et grundigt rengjort stort sylteglas (eller to mindre) og hæld lagen henover. Sæt låg på, når lagen er kølet af og opbevar på køl.