En hjemmelavet chutney af kvæder smager vidunderligt til efterårets sammenkogte retter, karryretter og gryderetter. Chutneyen laves af friske kvæder, der koges ind med krydderier, sukker og eddike og har den skønneste liflige og aromatiske smag.
Kvædehøsten på glas
Kvædechutney smager fuldstændig vidunderligt med sin liflige sur-søde smag. Den er perfekt tilbehør til efterårets krydrede karryretter, gryderetter, simreretter og sammenkogte retter. Prøv den fx sammen med en lækker vegetarisk tagine med græskar eller til kylling i karry.
Chutneyen smager også skønt i en burger og oven på koldtskåret kød på smørrebrød eller rugbrødsmadder i det hele taget. Den kan bruges i sandwich og kan serveres til kødretter. Faktisk kan chutneyen live enhver ret op med sin dejlige smag.
Smuk rød chutney
En kvædechutney bliver smuk og rød. Kvæderne skæres i tern og koger ind med sukker og eddike, løg, hvidløg, chili og ingefær og forskellige krydderier. Det tager ca. 45 minutter. Man koger chutneyen, indtil man synes, den har den rigtige konsistens og tykkelse.
I forløbet kan man se, at kvæderne skifter farve fra hvide/gule til lyserøde/pink. Det ser meget smukt ud. Og når chutneyen er helt færdig, afkølet og hældt på glas, bliver den endnu mere pink/rød og er flot at servere.
Se alle opskrifter på hjemmelavet kompot & chutney
Opskrift på kvædechutney
Opskriften på den dejlige chutney af kvæder er nem at lave. Kvæder kan være stenhårde at skære ud, men det er sådan, det er med kvæder. Bliv ikke forskrækket over, at kvæderne hurtigt bliver brune, når du begynder at skære dem i tern. Det forsvinder under tilberedningen.
Har du masser af kvæder i haven og har du lyst til at lave mere med kvæder, så find inspiration i nogle af mine mange andre kvædeopskrifter. Her er et lille udpluk:
Kvædelikør med roser og krydderier
Kvædechutney
Ingredienser
- 1 kg kvæder
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 rød chili
- 2 cm frisk ingefær
- 3 hele kardemommekapsler
- 3 hele allehånde
- ca. 400 g sukker
- 2 dl eddike
- 1 dl vand
Sådan gør du
- Knub fnulleret af kvæderne, skyl dem, fjern kernehus, blomst og stilk og skær dem i mindre tern.
- Skær løg og hvidløg i fine tern.
- Snit chilien fint.
- Skræl ingefæren og riv den fint.
- Kom kvædeternene i en gryde sammen med løg, hvidløg, chili, ingefær, hele kardemommekapsler, hele allehånde, sukker, eddike og vand.
- Bring gryden langsomt i kog og lad chutneyen stå og småsimre i ca. 45 minutter uden låg, mens du rører jævnligt i den, så den ikke sætter sig i bunden af gryden. Chutneyen skal koge ind til den har en god konsistens og begynder at blive lyserød/pink. Den må hverken være for sjappet eller for tør.
- Smag chutneyen til. Måske skal den have mere chili eller sukker, krydderier eller mere vand.
- Hæld chutneyen på rene skoldede og atamonskyllede glas. Sæt låg på med det samme og vend dem gerne på hovedet, så låget suger sig fast og der dannes vakuum.
- Opbevar på køl.