Henkogte pærer er noget af det dejligste at lave til vinteren og en fantastisk måde at konservere havens pærer på. Pærerne kan bruges i desserter og kager eller spises helt enkelt bare med råcreme.
At samle forråd
Henkogte pærer bliver man simpelthen nødt til at lave. Det er en del af det at samle forråd til vinteren – en tanke, jeg rigtig godt kan lide. Og det er da fantastisk at kunne tage et glas syltede pærer i lækker sirup frem i vinterens mørke og enten bruge til dessert eller komme på kager eller pandekager. Og så smager de i øvrigt fantastisk sammen med ost.
Da jeg voksede op i 80erne var det moderne at købe frugt på dåse. Og meget ofte stod den på pærer med råcreme til dessert – det elskede jeg. Men jeg må sige, at hjemmelavede henkogte pærer er noget bedre end pærer på dåse. Meget bedre!
Det er en slags glemt mormorting at henkoge frugter til vinteren, men heldigvis en tradition, der er ved at finde tilbage. Og man bliver da også helt nostalgisk, når man spiser de sukkersyltede pærer. For de minder om ens barndom og besøg hos bedsteforældre.

Opskrift på henkogte pærer
Opskriften på, hvordan du gemmer pærer i sirup finder du lige her under. Henkogte pærer kan laves på mange forskellige måder. Du kan lave dem hele, skære dem i halve eller i kvarte. Du kan henkoge dem i en sirup blot med en vaniljestang eller tilsætte diverse krydderier som for eksempel kanel, stjerneanis, hele kardemommekapsler, laurbærblade (ja, de står faktisk godt til pærer), mynte, citronmelisse, citron og meget mere.
Du kan selvfølgelig bruge forskellige pæresorter, men pærerne skal helst være hårde og ikke helt spisemodne. Ellers risikerer du, at de bliver så bløde under henkogningen, at de simpelthen falder fra hinanden, når du skal spise dem.
Får du lyst til at lave flere spændende ting med pærer, så tjek også gerne mine andre pæreopskrifter:
Sirupskage med kaffesirup og honningsyltede pærer
Pæregalette med nougat og pekannødder
Pærekage med marcipan og mandler


Henkogte pærer
Equipment
- 2-3 patentglas
Ingredienser
- ca. 2 kg pærer
- 1 stang vanilje
- 1 liter vand
- 300 g sukker
- saften fra 1 citron
- 3 hele kardemommekapsler
- 1 hel stjerneanis
- 3 mynteblade
- atamon
Sådan gør du
- Skræl pærerne, men lad stilken sidde på.
- Sylter du pærerne hele, kan du fjerne kernehuset med en kernehusudstikker. Sylter du dem halve, kan du fjerne kernehuset med et parisiennejern og sylter du dem kvarte, kan du bruge en urtekniv.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Kog en lage af vand, sukker, vaniljestang og – korn, saften af en lime eller en citron og krydderierne.
- Lad lagen simre i ca. 10-15 minutter og tilsæt derefter pærerne. De skal koge med ca. 5-10 minutter, indtil de er møre men ikke udkogte. Stik evn. i en af pærerne med en kniv, så du fornemmer, hvor mør den er.
- Tag pærerne op en for en, efterhånden som de er færdige, og kom dem i rengjorte og skoldede glas skyllet i atamon.
- Skum lagen af og si den evt. fri for pærerester. Hæld lagen over pærerne til lagen er ca. 3 cm fra glassets kant.
- Sæt låg på glassene, stil dem i ovnen og henkog pærerne i ca. 1/2 time ved 140 grader. Alternativ kan du komme glassene i en gryde med vand, der dækker de syltede pærer, men ikke hele glasset. Kog glassene ved svag varme i ca. 45 minutter.
- Uanset, om du henkoger i ovn eller i gryde, skal glassene langsomt køle ned efterfølgende, da det forlænger holdbarheden. Sluk for ovn eller gryde og lad glassene få stuetemperatur, før du sætter dem køligt.
- Opbevar de henkogte pærer et mørkt og køligt sted. De kan holde sig i lang tid, men skal opbevares på køl efter åbning. Herefter skal de spises inden for et par dage.
