Der er ikke noget som en lækker crumblekage om efteråret, og denne her med blåbær og æble er noget så lækker. Den sprøde og smagfulde crumble på toppen smager perfekt sammen med sød bær- og frugtkompot nedenunder.
Hyggelig rustik kage
Blåbær-æble crumble er hurtigt lavet, og kombinationen af blåbær og æbler sammen er helt perfekt. Der er masser af smag i både bær- og frugtkompotten og den søde, sprøde crumbledej på toppen. En perfekt efterårskage, som kan sættes i ovnen på ingen tid, og som ikke kræver de store armbevægelser.
På toppen er der den mest fantastisk sprøde og smagfulde crumble med både mandler og marcipan i. Og denne crumble er seriøst så lækker, at du med garanti bliver nødt til at bage crumblekage igen inden længe. Og fyldet kan man jo variere efter årstiden, så det bliver forskelligt hver gang.
Kagen kan både bruges som dessert eller blot som kage til eftermiddagskaffe eller aftenkaffe. Og alt, hvad man skal gøre, er at snitte æbler og blande dem med blåbær i skåle og komme lidt hurtigtlavet smuldredej ovenpå. Og så lige en tur i ovnen.
Opskrift på blåbær-æble crumble
Opskriften på den lækre crumblekage med blåbær og æbler finder du lige her under. Kagen kan enten bages i små portionsskåle eller som en stor kage. Portionsskålene er særligt velegnede at bruge, hvis du gerne vil bruge crumblekagen som dessert. Server gerne hver skål med en kugle vaniljeis eller en klat flødeskum ovenpå.
Du kan bruge de æbler, du har i haven eller i køleskabet, men crumblekagen bliver allerbedst, hvis du bruger nogle syrlige æbler. Det må meget gerne være madæbler. Både blåbær og crumble er nemlig sødt, og derfor er det godt med lidt syre i kagen også, så den ikke bliver alt for sød. Bruger du spiseæbler, kan du evt. servere kagen med creme fraiche, som giver lidt syrlighed til spiseoplevelsen.
Får du lyst til at bage andre kager med æbler, så tjek gerne opskrifterne på mine mange andre æblekager ud. Her er et lille udvalg:
Verdens bedste æblekage med brombærkompot
Blåbær-æble crumble
Equipment
- 1 tærteform eller ca. 8 små portionsforme
Ingredienser
Crumble
- 125 g smør
- 2 dl hvedemel
- 1,5 dl grovvalsede havregryn
- 1 dl grofthakkede mandler
- 1,5 dl sukker
- 75 g marcipan
Blåbær-æblefyld
- 300 g æbler i tern
- 200 g blåbær
- 4 spsk sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 små spsk kartoffelmel
Servering
- creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis
Sådan gør du
Crumble
- Skær smørret i mindre stykker.
- Bland smør, hvedemel, havregryn, hakkede mandler og sukker sammen i en røreskål – gerne på en røremaskine.
- Riv marcipanen groft og vend den i dejen. Dejen skal ikke være sammenhængende, men klumpet og smuldret.
Blåbær-æblefyld
- Skræl æbler og skær dem i tern – der skal være ca. 300 g.
- Vend æbleternene sammen med skyllede blåbær, sukker, vaniljesukker og kartoffelmel i en skål og hæld derefter fyldet ud i et smurt tærtefad eller i portionsskåle.
- Hæld crumbledejen henover fyldet og bag kagen i ovnen ved 175 grader i ca. 40-50 minutter, til toppen er sprød og gylden. Anvender du portionsskåle, skal de bage i ca. 25-30 minutter.
Servering
- Server kagen/portionsskålene lun(e) med flødeskum, iskold cremefraiche eller en god vaniljeis til.