Kager

Verdens bedste æblekage med brombærkompot

Verdens bedste æblekageJeg advarer med det samme: Dette er VERDENS BEDSTE ÆBLEKAGE! Jeg er opvokset og opdraget sammen med denne kage, bager den adskillige gange hvert efterår og kunne slet ikke forestille mig et efterår uden at nyde smagen af min barndoms æblekage.

Det er i virkeligheden en opskrift min mor har fået af nogle gamle venner og naboer, og så er den blevet i familien lige siden.

Æblekage i forskellige variationer

Æblekagen er særdeles nem at lave og er en sikker succes på ethvert kaffebord.

Vi plejer at servere den i forskellige variationer hen over efteråret. Klassisk blot med flødeskum eller creme fraiche. Med brombærkompot og flødeskum som her. Eller med vaniljeis og karamelsauce eller bare med en god omgang med karamelis, der smelter på den lune kage.

Alle varianter er fantastiske og gør, at man ikke sådan lige bliver træt af æblekagen.

Æblekage med kanel

Opskrift på verdens bedste æblekage

  • 150 g smør
  • 150 g hvedemel
  • 150 g rørsukker
  • kanelsukker til drys
  • ca. 5 – 8 æbler alt efter størrelse
  • piskefløde til flødeskum

Brombærkompot

  • 200 g friske brombær (eller frosne, hvis du ikke har adgang til friske)
  • 100 g rørsukker

Start med at sætte brombær til at trække med sukkeret i en lille gryde. Det må gerne stå i en times tid indtil sukkeret smelter.

Kagen

Skær smørret i små stykker og rør det sammen med mel og sukker i en røremaskine med dejkrog til det bliver til en fast dej. Pas på med ikke at røre for længe. Sæt dejen på køl.

Skræl æblerne og skær dem i både. Læg dem i en smurt tærteform og drys kanelsukker over.

Rul nu dejen ud, så den passer i omkreds til tærteformen og læg den over æblerne. Hvis du som mig synes det er lidt træls det der med at rulle dej ud og til enhver tid vil prøve at undgå det, så kan jeg afsløre, at du sagtens kan lægge dejen hen overæblerne stykkevis ved blot at flade dejen ud med hænderne og trykke kanterne sammen.

Drys et godt lag kanelsukker ned over. Kanelsukkeret får overfladen til nærmest at karamellisere, så du må ikke undlade denne del, selv om du måske tænker, at der da allerede ER kanelsukker nok på.

Bag kagen i ovnen med 180 grader i ca. 40 – 50 minutter. Æblekagen skal være smuk gylden og godt bagt – så smager den bedst.

Mens kagen bager i ovnen laver du brombærkompotten og pisker flødeskum.

Brombærkompot

Varm langsomt brombær og sukker op, indtil det koger. Kog ved svag varme i ca. 20 minutter til saften tykner en lille smule. Tag gryden af og hæld kompotten i en skål til servering.

Pisk fløden, så den er klar, når kagen kommer ud af ovnen.

Æblekagen smager allerbedst, når den er varm/lun, så planlæg at sætte den i ovnen ca. 1 time før, den skal serveres. Kagen kan sagtens varmes op igen, hvis I ikke når at spise hele kagen i første omgang.

God fornøjelse med verdens bedste æblekage!

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar