Varme retter

Efterårshit: Brændende kærlighed med chili

Brændende kærlighed

Ahh, brændende kærlighed med chili.

I morgen er det 1. oktober, og så begynder efteråret officielt. Men som jeg sidder lige her og nu og kigger ud af mit køkkenvinduet på blæsevejret udenfor, må jeg konstatere, at efteråret allerede er over os. Overalt ligger der gule nedfaldne blade. Mine slyngroser lige udenfor står allerede bare og ranglede med et par enkelte blomstrende roser i toppen.

Man får sådan en lyst til fyldige efterårsretter med masser af smag og kraft. Jeg er allerede i fuld gang med at lave madplaner, der indeholder både simreretter, supper og de gode gammeldags, tunge retter.

En ægte efterårsret

Jeg elsker efterår! Maden (er tosset med varm mad), teen, stearinlysene, kagerne, striktøjen, gummistøvlerne og de røde, gule, orange blade. At give slip. Slappe af. Mørke og hygge. Film og serier, bøger og højtlæsning.

Og altså brændende kærlighed …

En efterårsret, som er så simpel og nem at lave. Som smager fantastisk. Og som mætter i timevis. Her får du opskriften på en udgave lavet med porrer og chili.

En efterårsklassiker: brændende kærlighed

Opskrift på brændende kærlighed med chili (4 pers.)

  • 5 store bagekartofler (almindelige kan også bruges, så bare tilsvarende flere)
  • 100 g smør
  • 1 dl sødmælk
  • Salt og hvid peber
  • 400 g bacon
  • 1 stor eller 2 små porrer
  • en kvist timian
  • frisk rød chili

Skræl kartoflerne og skær dem i stykker (1/4 på langs derefter ca. 1 cm, skal ikke måles). Kog derefter kartoflerne i vand uden salt.

Skær bacon i tern (eller køb bacon i tern) og rens porrerne og skær dem i skiver. Steg bacon på en pande. Når baconen er næsten sprød, tilsætter du porreringe, timian og chili.

Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem med et kartoffelmosjern (håndmixer kan bruges, men pas på det ikke bliver lang og for fint). Rør derefter mælk og smør i, smag til med salt og peber. Vurder, om mængden af mælk og smør passer, da der er forskel på indholdet af den naturlige kartoffelstivelse i de forskellige sorter. Det er nemlig vigtigt, at mosen ikke bliver for tynd eller for tyk, men lige tilpas.

Anret nu kartoffelmosen med bacon og porrer på toppen, hvor fedtet hældes ud over. Pynt med timian og drys evt. lidt chili på toppen.

Prøv evt. at tilsætte et stykke knoldselleri til mosen eller rør den med masser af krydderurter, evt. en hjemmelavet pesto. I princippet kan du bruge lige, hvad du vil af grøntsager med baconen – det er bare at teste sig frem.

Det er også vigtigt, at du vurderer, om det er en fed eller mager bacon, for i denne ret vil vi gerne have masser af stegefedt – det er jo sovsen. Er baconen for mager, tilsætter du gerne en del smør (ikke olie eller stegemargarine, for det smager bare ikke så godt som smør).

God fornøjelse og nyd din brændende kærlighed med den eller dem, du elsker!

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar