Menu
Gelé

Rosengelé

Rosengelé

Lav den smukkeste gelé af rosenbladene fra dine roser. Geléen har den mest vidunderlige liflige smag og hører til blandt vores yndlingsgeléer. Spis den på brød, ost og pandekager eller brug den oven på flødeskum på desserter, fx på en gammeldags æblekage.

En smuk og romantisk gelé

Rosengelé laver jeg hvert år, så snart roserne blomster i juni. Det er en af de allebedste ting at lave fra haven, og hele familien elsker denne smagfulde gelé, som minder os om, at nu er det sommer.

Hele juni bugner vores have med blomstrende roser, og jeg laver flere gange gelé af de mange, mange rosenblade. Det fantastiske ved rosengelé er, at man først tager rosenbladene fra roserne lige inden, de selv er ved at falde af, altså når de har løsnet sig. Og på den måde føler man ikke, at man skamferer roserne ved at plukke dem, mens de er aller smukkest.

Det er virkelig nemt at lave rosengelé, og samtidig er der et minimum af opvask og rengøring. Huset dufter fantastisk, når først rosenbladene er i kog, og selve geléen burde være obligatorisk at have i ethvert køleskab.

Vi spiser rosengelé på brød og på pandekager – hvilket er en virkelig skøn kombination. Vi bruger også geléen til at pynte med på desserter, da den både ser smuk ud og smager himmelsk. Og så er der ikke noget, som at gå rundt i haven og plukke rosenblade sammen med sine piger – de elsker det, og det er SÅ romantisk.

Rose de rescht

Jeg bruger gerne rosenblade fra min yndlinghaverose rose de rescht, og hvis du ikke allerede har denne vidunderlige rose i haven, kan jeg stærkt anbefale den. Af alle roser i min have er det nok den, jeg mindst ville undvære. Hvis du selv får lyst til at plante rose de rescht i haven, kan du bestille den lige her på Plantetorvet:

rose de rescht

Opskrift på rosengelé

Lige her under finder du opskriften på den smukke rosenrøde gelé. Rosenblade indeholder ikke meget pektin, som er det, der får saften til at gelere eller stivne. Derfor bliver man nødt til at tilsætte geleringspulver for at få en fin gelé.

Pluk gerne fortrinsvist pink og røde roser, som giver den flotteste gelé. Det betyder også noget, hvor meget rosenbladene dufter i forhold til smagen i geléen, så brug gerne meget duftende roser. Du kan bruge alle slags roser – både dem du har i haven og dem, som vokser vildt i naturen.

Kan du godt lide at lave din egen gelé af havens blomster, bær og frugter, så kan det være, at du også vil kunne finde inspiration i disse opskrifter på hjemmelavet gelé:


Rabarbergelé

Lav din egen myntegelé

Opskrift på den dejligste hjemmelavede hyldeblomstgelé

Ribsgelé – opskrift på hjemmelavet gelé med ribs

Mælkebøttegelé


Se alle opskrifter på hjemmelavet gelé

Hjemmelavet gelé af rosenblade
Rosengelé

Rosengelé

Lav den smukkeste gelé af rosenbladene fra dine roser. Geléen har den mest vidunderlige liflige smag og hører til blandt vores yndlingsgeléer. Spis den på brød, ost og pandekager eller brug den oven på flødeskum på desserter, fx på en gammeldags æblekage.
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 25 min
Samlet tid 30 min
Ret Hjemmelavet gelé
Køkken Dansk
Antal 5 glas

Equipment

  • 4-6 Sylteglas

Ingredienser
  

  • 1 liter rosenblade – gerne højrøde og pink, da det giver en god farve til geléen.
  • 1 liter vand
  • 2 tsk citronsyre
  • 750 g sukker
  • 1 brev gul melatin – eller en anden geleringspulver
  • atamon

Sådan gør du
 

  • Pluk rosenbladene af roserne lige før, de drysser af, og skyl dem i vand. Kog dem i en liter vand sammen med 2 tsk. citronsyre (som trækker saften ud af roserne) ca. et kvarters tid.
  • Si rosenbladene fra i en almindelig si og mål saften op. Der skal være nøjagtig en liter. Har du mindre, tilføjer du blot lidt koldt vand.
  • Hæld rosensaften i den rengjorte gryde og varm saften op. Bland gul melatin i og rør godt med et piskeris. Derefter bringes saften i kog. Lad den koge ca. 1 minut.
  • Så hælder du sukkeret i, pisker, og bringer igen saften op til kogepunktet. Lad saften koge i 1 minut igen.
  • Skum geléen af, så du får alle urenheder væk og så den bliver helt klar. Dette skal gå lidt tjept, da geléen hurtigt vil begynde at stivne på overfladen.
  • Hæld på rengjorte og atamonskyllede glas og luk til, når rosengeléen er kølet af.
Keyword Roser, Sommer, Syltning
Den dejligste hjemmelavede rosengelé
Guide: Sådan laver du en god gelé

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

2 Kommentarer

  • Silvia Stegarevic
    14. juli 2021 at 12:34

    Fantastisk <3 Kan man evt. købe en af dig ? På forhånd tak. Hilsen Silvia

    Reply
    • Trine Ellegaard
      3. september 2021 at 9:11

      Kære Silvia

      Det kunne være hyggeligt, hvis du kiggede forbi efter et glas, men rosengelé går som varmt brød her i huset. jeg vil opfordre dig til at prøve selv – det er virkelig nemt 🙂

      God fornøjelse!

      Mange hilsner Trine

      Reply

Læg en kommentar