Det er virkelig nemt at lave sin egen vindruegelé og samtidigt en skøn måde at anvende sine vindruer i drivhuset på. Geléen får den lækreste syrligt-søde smag, som passer til både brød og kager og vildtretter.
En rød gelé
Hjemmelavet vindruegelé er mere end blot en rød gelé; det er en mulighed for at forvandle ethvert ostebord til noget helt særligt. Server geléen ved siden af en blød brie, en krydret gedeost eller en intens blåskimmel. Den sødmefulde, friske smag af vindruegeléen skaber en sublim kontrast til ostens komplekse karakter.
Geléen er ikke kun begrænset til ostebordet. Den er også en skøn ingrediens i desserter. Prøv den som fyld i tærter, på pandekager eller som topping på vaniljeis. Den delikate sødme og friske druesmag vil hæve enhver dessert til nye højder af kulinarisk nydelse.
Nem at lave
Vindruegelé er utrolig nem at lave – som det meste andet gelé. Desværre indeholder vindruer ikke ret meget pektin, som er det, der får saften til at stive / gelere. Derfor er det nødvendigt at tilsætte geleringsmiddel til geléen.
Læs gerne min guide til gelé, inden du går i gang.
Du kan lave vindruegelé af lige præcis de vindruer, du nu engang har til rådighed. Måske har du vindruer i drivhuset, havehuset eller udenfor. Eller måske har din nabo vindruer i overflod. Brug dem, du har adgang til og juster sukkermængden i forhold til druernes sødme. Geléen skal hverken være al for syrlig eller al for sød.
Opskrift på vindruegelé
Opskriften er ganske nem, og du finder den lige nedenfor. Farven på geléen afhænger af druernes farve, så derfor er det ikke sikkert, at du vil få samme farve som her på billederne. Bruger du meget mørke druer, vil geléen blive næsten helt mørklilla eller vinrød og bruger du grønne druer, bliver den selvfølgelig mere gylden.
Får du lyst til at lave mere med vindruer, så tjek gerne mine mange andre vindrueopskrifter – måske kan du finde lidt inspiration:
Se alle opskrifter med vindruer
Vindruegelé
Equipment
- 4-5 Sylteglas med låg
Ingredienser
- 1,5 kg vindruer
- 2 dl vand
- 1 tsk citronsyre
- saften af en citron
- ca. 75 g sukker pr dl siet saft
- ca. 40 g geleringsmiddel, fx Gul Melatin
Sådan gør du
- Skyl og nip vindruerne fri for stilke og kog dem med vandet og citronsyre ved svag varme, indtil vindruerne brister.
- Hæld saften gennem en fin sigte og si vindruerne fra.
- Mål saften op og kom den i gryden igen sammen med citronsaft og geleringsmiddel. Bring saften i kog og lad den koge i ca. 1 minuts tid.
- Tag gryden af varmen og hæld sukker i. Hold lidt af sukkeret tilbage og smag på saften, så geléen får den rette sødme – der kan være stor forskel på, hvor søde vindruer er.
- Rød sukkeret godt i saften og bring igen gryden i kog. Lad geléen koge i ca. 1 minut. Skum urenheder af (viser sig som skum på toppen).
- Hæld straks geléen på atamon- eller alkohol skyllede glas, der er gjort pinligt rene og skollede inden.
- Lad geléen køle helt af og sæt derefter låg på. Opbevar geléen køligt og mørkt.