Ribsgelé er en af sommerens “must do”-sylteting. Det er helt essentielt at lave ribsgelé, som smager fantastisk på en hjemmebagt bolle, på gammeldags æblekage og selvfølgelig til vildtretter og i de halve pocherede æbler juleaften.
Rød bærgelé til det hele
Jeg plejer at lave ca. 5-6 glas ribsgelé – så rækker det nogenlunde til de vigtige ting, man bruger geléen til i løbet af året. Eneste udfordring er blot, at vores søn er ret vild med ribsgelé på brød, så jeg er nødt til at gemme nogle af glassene, så han ikke kan finde dem. Ellers risikerer jeg ikke at have gelé til juleaften. Og det ville jo være en katastrofe.
Det er temmelig nemt at lave ribsgelé. Almindeligvis siger man, at man helst skal lave geléen af de knap modne bær, fordi bærrene indholder mest pektin på dette tidspunkt. Det betyder, at man kan koge ribsgeléen stiv på naturligvis uden at tilsætte købt geleringsmiddel.
Men du kan sagtens lave ribsgelé, selv om ribsene er blevet modne. Geléen vil blive mindre syrlig og du vil måske skulle tilsætte en smule geleringsmiddel for at få ribsgeléen helt stiv. Med mindre du kan leve med, at den bliver lidt mere wobbly.
Når du laver ribsgelé, så behøver du ikke at plukke et bestemt antal kg eller g, bare pluk bærrene og så måler du op, når du begynder at koge geléen. Nedenfor finder du grundopskriften, som du så regulerer efter.
Opskrift på hjemmelavet ribsgelé
- 1000 g ribs (som er knapt modne)
- 2 dl vand
- 100 g sukker til hver dl siet saft
- flydende atamon
Skyl og nip bærrene og kog dem med vandet ved svag varme, indtil bærrene brister.
Hæld saften gennem en fin sigte og si bærrene fra.
Nu måler du saften op og bringer den i kog. Rør langsomt sukker i, så det stemmer overens med, hvor meget saft, du har.
Kog geléen i små 10 minutter, til geléen begynder at tykne.
Du kan teste, om geléen er tyk nok sådan her: Tag en lille teskefuld saft på en kold tallerken og sæt den i køleskabet et par minutter og tjek så, om saften er blevet tyk og geléagtig. Er den stadig tynd, koger du saften lidt længere. Du kan også få en fornemmelse af tykkelse, når du stikker en kold ske ned i saften. Hvis den er ved at tykne, vil den klæbe til bagsiden af skeen, lige som den vil falde i tunge dråber fra den.
Ved du på forhånd, at dine bær er meget modne, og at geléen derfor nok ikke vil tykne af sig selv, så sørg for at tilsætte geleringsmiddel, inden du tilsætter sukkeret. Hvor meget du skal tilsætte, kommer an på, hvor modne og saftfyldte bærrene er. Jeg ville nok bruge ca. 20 g, men mere hvis bærrene er meget modne.
Når du vurderer, at saften er tyk nok, skummer du den af, så du får alle urenheder væk, tilsætter 1/2 tsk atamon og hælder geléen på atamonskyllede sylteglas. Lad geléen køle helt af og sæt så låg på.
Opbevar din hjemmelavede ribsgelé på køl.