Menu
Gelé

Brombærgelé

Lav din egen brombærgelé – den bedste opskrift

Brombærgelé har en intens og dyb smag, og så er det nemt at lave. Allerbedst bliver geléen, hvis du laver den af vilde brombær, som har en mere krydret smag. 

På jagt efter brombær

Brombærgelé er en af sensommerens dejligste ting at lave. Har du ikke brombær lige omkring dit hus (som jeg er så heldig at have), så er det helt oplagt at gå på jagt efter dem i skov og krat. De fleste kender et godt brombærsted, og nogle af disse brombærsteder er så kendte, at det myldrer med bærplukkende folk omkring buskene hver eneste weekend i brombærsæsonen.

Det kan man jo godt forstå, for der er nu ikke noget som smagen af vilde, krydrede brombær. Og så er det jo en af naturens gratis råvarer – hvem kan sige nej til det.

Brombærgelé er en af de mange lækkerier, vi laver af vores indsamlede brombær. Geléen smager skønt på brød, på knækbrød, på pandekager – og selvfølgelig oven på kager. Prøv fx at erstatte solbærsyltetøjet på Bondepige med slør med en lækker og intens brombærgelé.

Inden du går i gang med at lave brombærgelé, kan jeg anbefale dig at læse min guide til gelé:

Guide: Sådan laver du en god gelé

Opskrift på brombærgelé

Lige her under finder du opskriften på den smukke dybtrøde gelé lavet på brombær. Jo tidligere på brombærsæsonen, du laver gelé, jo mere pektin vil der være i bærrene. Det vil sige, at det er nemmere at lave gelé først på sæsonen end sidst på sæsonen. Her er bærrene nemlig meget modne og indeholder ikke længere så meget pektin. Og defor vil det være sværere at få geléen til at stivne.

Har du plukket mange brombær, så kan det være du også vil finde inspiration i nogle af mine mange andre opskrifter med brombær. Her er et udpluk:


Brombærsnitter

Brombærlikør

Brombærmarmelade

Sød brombærgalette

Brombærtærte med chokoladefyld


Se alle opskrifter med brombær

Brombærgelé
Lav din egen brombærgelé – den bedste opskrift

Brombærgelé

Brombærgelé har en intens og dyb smag, og så er det nemt at lave. Allerbedst bliver geléen, hvis du laver den af vilde brombær, som har en mere krydret smag. 
Forb. tid 20 min
Tilb. tid 30 min
Ret Syltning
Antal 2 glas

Equipment

 • Sylteglas

Ingredienser
  

 • 500 g brombær
 • 2 dl vand
 • 500 g sukker
 • 1 citron, saften af
 • Atamon til sylteglassene

Sådan gør du
 

 • Skyl brombærrene forsigtigt og kom dem i en en gryde sammen med vand.
 • Bring gryden langsomt i kog og skru derefter ned for varmen, så brombærrene kan stå og småsimre.
 • Lad bærrene koge i ca. 20 min., indtil de er møre og let mosede.
 • Tilsæt sukker og citronsaft, og varm forsigtigt igennem, indtil al sukkeret er opløst. Lad derefter bærrene småkoge i yderligere 10-20 minutter, til det gelerer.
 • Lav gerne en geléprøve: Dyp en ske i geléen (saften uden brombær) og lad saften falde på en kold underkop, som har forinden har sat i køleskabet. Sæt evt. underkoppen ind i køleskabet igen et par minutter. Hvis geléen løber ud, skal den koges i længere tid, men bliver den, hvor du lægger den, er den færdig.
 • Når geléen er klar, hælder du den gennem en si og ned i en skål, kande eller lignende. Pres forsigtigt bærrene med en ske, indtil al saften er løbet igennem, og kasser resterne.
 • Hæld geléen på rene atamonskyllede sylteglas og luk til, så snart geléen er kølet af.
Hjemmelavet brombærgelé

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.