Marmelade & syltetøj

Brombærmarmelade

BrombærmarmeladeHjemmelavet brombærmarmelade smager vidunderligt på brød og pandekager, og så er det nemt og enkelt at at lave. Lav gerne til hele vinteren – det bliver du glad for.

Brombær til det hele

Hvert år laver jeg brombærmarmelade ad flere omgange, for det er så dejligt at have på lager hele vinteren. Brombær kan noget helt særligt, synes jeg. De mørke og krydrede bær er så lækre og har en tilpas syrligsød smag – både friske og i marmelade og andet godt.

Vi har faktisk ikke brombær i haven, i hvert fald ikke den slags tornefri brombær med store bær, selv om jeg har været fristet til at plante et skud op til flere gange. Til gengæld har vi masser af brombær i markhegnene rundt om vores hus og op ad markvejen, og nogle af brombærrankerne vil også gerne snige sig ind i vores have. Disse vilde brombær har den dejligste krydrede smag, og der er så mange, at jeg hvert år plukker i spandevis. Og derfor har det ikke føltes helt så nødvendigt at lukke en tornefri brombær ind i haven.

De første brombær bruger vi som regel i kager, desserter og salater, derefter laver vi marmelade, kompot, eddike og saft, snaps og likør, og til sidst plukker vi til fryseren, så vi har til smoothies og til kompot eller lignende resten af året. Det er jo svært at lade være med at plukke, når naturen bugner.

Hjemmelavet brombærmarmelade

Opskrift på brombærmarmelade

  • 1000 g brombær
  • 500 – 750 g sukker
  • saften af 1 citron
  • ca. 3 tsk geleringsmiddel
  • atamon

Kom de friskplukkede brombær i en sigte eller et dørslag og skyl dem ganske forsigtigt under den kolde hane med en blød stråle.

Hæld derefter brombærrene i en gryde sammen citronsaft og bring gryden i kog.

Lad brombærrene koge i 5-10 minutter, hvorefter du tilsætter sukkeret. Hvor meget sukker, du skal tilsætte, kommer an på syrligheden i bærrene – her er du nødt til at smage dig frem.

Lad marmeladen koge en lille smule ind og tilsæt så geleringsmiddel, som du rører op i et par spiseskefulde sukker og derefter drysser ud over marmeladen i et meget tyndt lag. Rør i gryden mellem hvert drys. Prøv først med 1-2 teskefulde, og derefter med en skefuld mere, hvis marmeladen stadig er tynd. Lad geleringsmidlet koge med i et par minutter.

Der er meget væske, når man koger brombær, og derfor er det nødvendigt at tykne det lidt, så man får en sammenhængende marmelade. Husk, at marmeladen bliver tykkere, når den bliver kold. Hvor tyk den skal være, er udelukkende et spørgsmål om smag og behag.

Hæld marmeladen på skoldede og atamonskyllede sylteglas. Luk glassene med det samme og opbevar dem mørkt og køligt.

God fornøjelse!

Brombærmarmelade

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar