I denne marmelade med abrikoser og hyldeblomst møder middelhavet det nordiske køkken. Kombinationen af abrikos og hyldeblomst er helt vidunderlig, og marmeladen kan laves på en halv times tid.
Norden og syden møder hinanden
Abrikosmarmelade med hyldeblomst har den smukkeste orange farve med en intens smag af solmodne abrikoser, der afrundes af en distinkt smag af hyldeblomst. Det er norden, der møder syden i denne vidunderlige og meget smagfulde marmelade.
Marmeladen koges med friskplukkede hyldeblomstskærme, som tilføjer smag til marmeladen. Selv om hyldeblomster ikke ser ud af meget, afgiver de mere smag, end man lige umiddelbart skulle tro. Jeg bruger ca. 3 skærme til 500 g abrikoser, og så kan man selv fordoble opskriften til den mængde man ønsker at lave.
Jeg kan godt lide blot at lave et par enkelte glas luksusmarmelade, som ikke er et kæmpestort projekt. Marmelade, der kan laves på en halv times tid, og som hverken kræver de store armbevægelser eller masser af tid og kræfter, kan også noget. Man behøver ikke at fylde spisekammeret op hver gang. Det er også okay bare lige at nyde det, der er i sæson lige nu.
Men når det så er sagt, så tror jeg, at du, når du har lavet første portion marmemelade og smagt den, tænker, at du bliver nødt til at lave noget mere …
Smagen af abrikoser
Ofte bruger man den inderste kerne i stenene på abrikoserne, når man laver marmelade. Det gør man, fordi kernerne smager skønt af mandler og giver en god smag til marmeladen. En smag, der i øvrigt virkelig klæder marmeladen.
Det kan dog være noget svært og besværligt at få kernen ud og kræver nogle gange en hammer og ret meget vilje. Hvis det kan lykkes dig at få nogle kerner ud, så kog dem gerne med marmeladen. Fjern hinderne på kernerne ved at hælde kogende vand over dem, så løsner de sig og kan trækkes af.
Og kan du ikke få kernerne ud – der er forskel på abrikoser – så skidt være med det. Marmeladen smager vidunderligt alligevel.
Opskrift på abrikosmarmelade med hyldeblomst
Opskriften er ganske enkel at følge. Vær opmærksom på, at det er en marmelade, hvor frugterne blendes til sidst, så den bliver glat og fin og lækker. Ønsker du ikke en blendet marmelade, så kan du blot koge marmeladen ind med frugterne, til den tykner og undlade at jævne med geleringsmiddel.
Er vi uden for hyldeblomstsæsonen, kan du evt. komme lidt hyldeblomstsirup i som erstatning for noget af sukkeret eller du an erstatte noget af vandet med ren rå hyldeblomstsaft. Så opnår du mere eller mindre samme smag af hyldeblomst i marmeladen.
Og får du lyst til at lave flere lækre marmelader, så find gerne inspiration i de mange andre marmeladeopskrifter her på siden:
Hjemmelavet jordbærmarmelade med hyldeblomster
Rabarbermarmelade lavet i ovnen
Se alle opskrifter på marmelade & syltetøj
Abrikosmarmelade med hyldeblomst
Equipment
- 2-3 Sylteglas
Ingredienser
- 500 g modne abrikoser
- 1,5 dl vand
- 1 lille citron, saften af
- 3 skærme friske hyldeblomster
- 500 g sukker
- 2 tsk geleringmiddel, fx rød melatin
- evt. atamon eller alkohol til skylning af sylteglas
Sådan gør du
- Skyl abrikoserne, udsten dem og skær dem i kvarte. Hvis muligt, knæk stenene og nogle kerner. Fjern hinderne ved at skolde kernerne i et minuts tid som når man smutter mandler.
- Kom abrikoser, vand og saften af en lille citron eller en halv stor i en gryde. Læg hyldeblomstskærme på toppen, men sørg for at fjerne kryb og småkravl inden.
- Bring gryden I kog og skru derefter ned for varmen, rør hyldeblomsterne med ned i saften og læg derefter låg på. Lad gryden noget meget sagte i ca. 15 minutter, til abrikoserne er bløde.
- Rør sukkeret i og varm det forsigtigt op, til sukkeret er opløst. Bring derefter gryden i kog og kog marmeladen i ca. 15 minutter til det begynder at gelere.
- Fjern hyldeblomstskærme (fx med en madpincet) og hiv abrikoskernene op, hvis du også har dem i gryden). Kør en stavblender igennem marmeladen, så den er jævn og glat.
- Bring igen marmeladen i kog og jævn den med geleringsmiddel opblandet med et par tsk sukker. Lad derefter marmeladen koge i yderligere et minuts tid og tag gryden af varmen.
- Skum evt. marmeladen af, hvis der har dannet sig skum på toppen – det er urenheder, som ikke skal med i sylteglassene.
- Hæld marmeladen på pinligt rengjorte, skoldede og atamon- eller alkoholskyllede sylteglas. Vent med at sætte låg på til marmeladen er kølet af.
- Sæt mærkater på glassene og opbevar dem køligt.