Menu
Marmelade & syltetøj

Blommemarmelade

Blommemarmelade

En god blommemarmelade skal der til i løbet af efteråret. Den har sin egen specielle smag, som er så dejlig – syrlig og sød på samme tid, blød og rød. For en blommemarmelade får den fineste røde farve, og det betyder faktisk noget, for vi spiser også med øjnene.

Marmelade med blommer

Du kan lave en blommemarmelade af lige præcis de blommer, du har i haven uanset sorten. Og det fantastiske er, at alle marmelader bliver forskellige – alt efter hvilke blommer du bruger og hvor modne de er.

Det er da en dejlig tanke, for det betyder, at det man laver er helt unikt og meget langt fra fabriksfremstillet marmelade.

I øvrigt er det noget af det nemmeste i verden at lave en blommemarmelade. Blommer er store og lette at udstene, så det tager ikke lang tid, og marmeladen står bare og koger ind til marmelade af sig selv. Nemt. Man kan sagtens lade en blommemarmelade stå og koge, mens man laver aftensmad.

Har du ikke et blommetræ i haven, så fortvivl ikke. Køb i stedet nogle gode usprøjtede blommer på dit lokale grønstagsmarked, ved grønthandleren eller i et velassorteret supermarked. Man kan godt producere sin mad fra bunden, selv om man ikke har en have.

Blommemarmelade med vanilje

Opskrift på blommemarmelade

Du finder den nemme opskrift på den lækre marmelade lavet af blommer lige nedenfor. Lav marmeladen med de blommer, du har, og husk at søde marmeladen så sukkermængden passer til blommernes syrlighed. Det er vigtigt, at du smager på marmeladen undervejs.

Måske får du lyst til at lave mere med blommer? Måske har du et stort blommetræ i haven? Måske har din svigermor foræret dig en hel spand med blommer? Eller måske var der tilbud hos grønthandleren? Så inden du springer ned til opskriften på den smukke marmelade med blommer og vanilje, så sørg lige for også at tjekke disse andre spændende opskrifter med blommer ud:


Syltede blommer i rom

Blomme Eton Mess

Upside-down blommekage


Blommemarmelade

Blommemarmelade

En god blommemarmelade skal der til i løbet af efteråret. Den har sin egen specielle smag, som er så dejlig – syrlig og sød på samme tid, blød og rød. Og så er marmeladen virkelig nem at lave.
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 1 min
Ret Syltning
Køkken Dansk
Antal 3 små glas

Equipment

  • 2-3 sylteglas

Ingredienser
  

  • 600 g blommer
  • ca. 300 g sukker
  • 1/2 stang vanilje
  • Atamon til skylning af sylteglas

Sådan gør du
 

  • Halver blommerne, fjern stenene og skær blommerne i mindre stykker.
  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  • Kom blommer, sukker, vaniljestang og -korn i en gryde sammen med en lille sjat vand og bring det hele langsomt i kog.
  • Lad marmeladen stå og småsimre i ca. 15-20 minutter, til blommerne er kogt helt møre og marmeladen har fået struktur og er blevet mere tyktflydende.
  • Hvis du ønsker en glat marmelade, kan du køre en stavblender igennem.
  • Hæld marmeladen på skollede og atamonskyllede sylteglas og luk til.

Noter

Opbevar marmeladen mørkt og køligt.
Tip: Bruger du meget modne og meget søde blommer, vil det være en god idé at starte med lidt mindre sukker og så søde marmeladen til, mens den koger.
Hjemmelavet blommemarmelade

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.