Søde sager

Kirsebærsirup – velsmagende dybrød sirup

KirsebærsirupKirsebærsirup er lig med højsommer. Sirup er en af de ting, som jeg virkelig elsker at lave i køkkenet. Det er nemt, og der er ikke noget, som når duften af en frugt- eller bær-sirup breder sig i køkkenet, ja i hele huset. Man kan næsten kalde det sød simremad.

Og sirup smager fantastisk til mange forskellige ting: Til desserter, på morgenmaden og som sødestof i saucen blandt andet. Jeg har altid en række forskellige sirupper stående. Jeg laver en hel del i løbet af sommeren, og de kan holde sig meget længe. Løber jeg tør i løbet af vinterhalvåret, tager jeg noget hjemmelavet saft ud af fryseren og producerer hurtigt en ny sirup. Det er ret nemt.

Har man ingen hjemmelavet saft i fryseren, kan man dog altid omsætte en god økologisk saft fra supermarkedet til en sirup. Det er blot om at tilføre lidt ekstra sukker og lade den koge ind til ca. det halve.

Hvis din have også bugner af røde kirsebær denne sommer, ja, så synes jeg da, du skulle prøve at omsætte nogle af dem til denne lækre kirsebærsirup.

Lækker kirsebærsirup

Opskrift på kirsebærsirup

  • 1 kg kirsebær
  • 2 dl vand
  • 300 g rørsukker

Allerførst skal du koge en saft af kirsebærrene. Det gør du således:

Skyl bærrene og bring dem langsomt i kog sammen med vandet. Lad bærrene koge ved svag varme, indtil bærrene er kogt til mos, og du kan se, at der er dannet en saft, ca. 10 – 15 minutter.

Si nu bærrene og saften gennem en sigte. Du vil højst sandsynligt have omkring en halv liter saft. Det kommer sig ikke helt så nøje, hvor meget du har, når det er sirup, du laver.

Nu skal du koge siruppen. Det gør du således:

Hæld kirsebærsaften i en lille gryde/kasserolle og tilsæt sukker.

Varm langsomt saften op, så sukkeret kan smelte lige så stille.

Når sukkeret er smeltet og saften begynder at koge, skruer du ned, så blandingen bare lige står og bobler. Det må ikke buldrekoge.

Nu skal siruppen stå og koge ind. Det tager ca. en halv times tid, og du vil med jævne mellemrum skulle skrue en lille smule ned for komfuret, efterhånden som siruppen bliver tykkere.

Det kan være en smule svær at se, hvornår siruppen er klar, da der jo er ganske stor forskel på, hvor tyk den er, når den er varm og kold. Tag derfor en lille skefuld og hæld på en kold tallerken og tjek, hvor flydende den er, når den har fået lov at køle af. Er den meget tyndtflydende, skal din sirup koge lidt mere. Er den blevet for tyktflydende, gør du bare det, at du tilsætter lidt mere vand og lader koge et par minutter mere.

Hæld siruppen på flaske straks den er færdig, men vent med at sætte prop/låg på indtil den er helt kølet af.

Kirsebærsirup smager fantastisk på morgenmaden, på en lækker kirsebærkage eller fx ovenpå arme riddere.

God fornøjelse!

Sirup lavet på kirsebærsaft

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar