Denne opskrift på syltede kirsebær er helt fantastisk. Kirsebærrene bliver syltet i en sur-sød sirupslage af hvidvinseddike og sukker, og kan holde sig uendelig længe på denne måde.
De syltede kirsebær smager skønt til et ostebord (og pynter også smukt), men de er også vidunderlige på frokostbordet sammen med paté eller et koldt stykke steg. Derudover passer de syltede kirsebær bare godt sammen med rødkål og derfor også sammen med middagsretter, hvor du laver rødkål som tilbehør.
Selve sirupslagen kan du bruge et lille skvæt af i dressinger og saucer, da den giver en meget smagfuld sødme og syrlighed til retten.
Her får du basisopskriften, men hvis du er til krydderier, kan du sagtens tilsætte hele krydderier, når du koger lagen ned. Det kan fx være en kanelstang, kardemommekapsler og lignende. Tilsæt de krydderier, du synes er behagelige.
Opskrift på syltede kirsebær
- 600 g friskplukkede kirsebær
- 600 g rørsukker
- 4 dl hvidvinseddike
Jeg har desuden tilsat:
- revet skal af en økologisk appelsin
- kornene fra 1 vaniljestang
Vej kirsebærrene af og skyl dem grundigt. De skal være hele.
Rens og skold et glas, hvor der kan være en liter i. Du kan også fordele de syltede kirsebær i to mindre glas.
Hæld sukker og eddike i en gryde, og varm blandingen langsomt op, indtil sukkeret er smeltet. Rør i det en gang i mellem. Skru derefter op for varmen og lad blandingen koge, indtil den er kogt ca. en tredjedel ned. Blandingen bliver sådan sirupsagtig, men pas på ikke at koge for længe, for så vil sukkeret tykne alt for meget, og i stedet får du en meget tyk sirup.
Når blandingen er kogt ind til en tyndtflydende sirup, tager du gryden af varmen og hælder kirsebærrene i. Sæt gryden med kirsebærrene til afkøling.
Skræl appelsinen og læg skrællen i sammen med kornene fra vaniljestangen. Læg også bare den hele stang i.
Når kirsebærrene og sirupsblandingen er kølet helt ned, kan du hælde det hele på glas og lukke tæt.
Bærrene skal helst trække i to uger, før du begynder at bruge af dem. Her kan du fjerne appelsinskallen, men lad bare vaniljestangen blive i. Når du åbner for dem, så sørg for at opbevare dem på køl, indtil de er spist.
Rigtig god fornøjelse! Hvis du er er heldig, og du har lavet nok, kan du nyde de syltede kirsebær helt indtil næste sommer, hvor kirsebærtræerne igen bugner af modne bær.