Søde syltede kvæder med vanilje og citron smager vidunderligt som dessert eller til ost. Kvæderne er nemme at sylte, selv om de er hårde – de kvæver blot lidt længere kogetid. Se, hvordan du gør lige her.
Aromatiske frugter
Vaniljesyltede kvæder er den skønneste efterårsspise. Kvæderne har en dejlig aromatisk og liflig smag, der gør sig rigtig godt pakket ind i en sød sukkerlage med vanilje og citron. Det er en rigtig dejlig måde at bruge sine kvæder fra haven på.
De søde syltede kvæder kan spises som dessert med lidt råcreme, vaniljecreme eller en god is. De kan skæres i mindre stykker og bruges i salater. Og så smager de bare virkelig skønt sammen med ost. Gerne en tør, saltet ost eller skimmelost. De er perfekte at servere til et ostebord.
De hårdeste frugter
Kvæder er temmeligt hårde og kan være lidt seje at skære ud. Til disse syltede kvæder skrælles kvæderne og skæres i kvarte. Jeg synes, det er nemmest at skære dem i kvarte først og derefter fjerne kernehus for til sidst at skære skrællen helt fint og tyndt af med en skarp urtekniv. Men det er nok et spørgsmål om temperament.
Når man skærer kvæder ud, bliver de lynhurtigt brune. Det sker, så snart frugtkødet får ilt. Men det skal du ikke bekymre dig om, for det brune forsvinder på magisk vis, når kvæderne koges. Hvis der er brunt tilbage, er det fordi kvæderne er blevet stødt eller har en plet, som er lidt dårlig. De steder kan du skære fra.
Se alle opskrifter på syltede bær & frugter
Opskrift på vaniljesyltede kvæder
Selve opskriften på de lækre, søde kvæder i en sukkerlage med vanilje og citron er helt enkel og utrolig nem. Det meste af tiden passer kvæderne faktisk sig selv, når du har sat dem over.
Sørg dog for at holde øje med, at kvæderne ikke koger for længe, så de bliver helt løse i det. De skal koge næsten møre, ikke så de begynder at falde fra hinanden. Bruger du meget modne kvæder, tager det måske kun 15-20 minutter, og bruger du mere umodne kvæder kan det tage 40 minutter. Så hold godt øje!
Prøv i øvrigt også at lave syltede kvæder i en eddike-sukkerlage, som du kan spise som surt til bl.a. middagsretter.
Får du lyst til at lave flere spændende ting med kvæder, så tjek også gerne mine mange andre kvædeopskrifter for inspiration. Her er et lille udpluk, men der er mange flere:
Kvædeflæsk – smagfuld julekonfekt
Vaniljesyltede kvæder
Equipment
- ca. 3 Sylteglas med låg
Ingredienser
- 1 kg kvæder (æble- eller pærekvæder)
- 1 liter vand
- 300 g sukker
- 1 lille økocitron
- 1/2-1 stang vanilje
- 10 hele kryddernelliker
Sådan gør du
- Skyl kvæderne, fjern kernehusene, skræl dem og skær dem i kvarte.
- Skær citronen i kvarte.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Kom kvæderne i en gryde med vand, sukker, citron, vanilje og nelliker og bring det i kog.
- Lad kvæderne koge i sukker lagen, til de er lige knap helt møre, ca. 15-35 minutter.
- Tag kvæderne op af sukkerlagen og kom dem forsigtigt i grundigt rengjorte glas og hæld sukkerlagen henover.
- Sæt låg på, når kvæderne er kølet af og opbevar på køl.