Menu

Filosofi

Familien Ellegaards have

Vi er familien Ellegaard, og der går ikke en dag, hvor vi ikke pusler i haven eller rumsterer i køkkenet. Vi bor på landet i et gammelt hus fra 1850, som vi har renoveret fra top til tå gennem de sidste snart 20 år. Vores gamle landbohave er på godt 2100 m2 og har gennemgået utallige forvandlinger gennem årene, fordi vi hele tiden liiige får en ny idé. Og det bliver vi nok ved med.

Familien består af:

Jan: Far, haveprojektleder og kok. Står bag Ellegaards Landkøkken, en restaurant og catering-virksomhed i Hejlsminde.

Trine: Mor, lider af idémylder og elsker at bage, sylte og hente ting ind fra naturen. Arbejder med kommunikation og skriver hele tiden på alt muligt.

Lukas: Storebror på 18, lever for lækre kager og desserter, elsker især at bage.

Sophia: Lillesøster og storesøster på 15. Elsker blomster og at samle ind fra naturen. Tegner og maler alt det, hun finder. Elsker at lave fyldte chokolader sammen med far.

Savannah: Lillesøster på 13, som synes det mest fantastiske er at kunne spise ærter, bær og mynte direkte fra haven. Elsker at ordne have med mor og far og Gautio (Samojede-han på 10 år).

Bloggen er et familieprojekt, hvor idéen er at dele alt det, vi elsker at lave

Cottagehaven: Projekter i haven og hele den æstetiske side med roser, stauder, smukke bede og fortryllende rum og steder.

Landkøkkenet: Madlavning og udnyttelse af alt det, haven og naturen leverer til os. Vores filosofi er at spise efter årstiden, udforske maduniverset og reducere madspild. Vores motto er, at lever vi sundt, har vi også “råd til” at spise de dejlige søde sager, som vi ikke kan holde os fra. Det handler om en god og sund balance.

Kroppen: Bring naturen og haven ind i skønhedsklinikken på dit badeværelse. Der er så mange naturlige ting, som kan bruges til skønhedspleje, og det giver en ro at vide, hvor tingene kommer fra, og hvad man fylder på sin krop.

Sjælen: Haven og naturen er meditative steder, hvor man bare kan være til stede og bruge sine sanser. Det samme er køkkenet, som skaber rum til fordybelse. Sjælen handler om alt det, der giver mening og hjælper os med at være nærværende i verden.

Naturen: I naturen finder vi masser af ting, som vi kan bruge til projekter, madlavning eller skønhedspleje. Vi udforsker alt det, der er derude, og Sophia tegner det.

DIY: Do It Yourself-projekter er nogle af alle de projekter, vi hele tiden har gang i. Vi håber, nogle af dem kan inspirere dig.

Filosofi

Haven, naturen og køkkenet giver plads og mulighed for fordybelse. Vi mener, det er godt at sætte farten ned en gang i mellem og tage sig god tid til fx at lave sin egen marmelade fra bunden. Det giver samtidig en helt anden fornøjelse at sætte sig til bordet og spise. Livet er fuld af små vidundere, som vi skal huske at se hver eneste dag.

Vi er ikke madforskrækkede på nogen måde. Vi spiser både brød, sukker og fedt, og tror på, at en sund levevis handler om balance i krop og sjæl. Dog lever vi efter dogmet: Hjemmelavet er sundest! På den måde ved vi (bedre), hvad vi putter i kroppen og undgår en masse tilsætningsstoffer, farvestoffer og raffinerede varer – vi kan godt lide at vide, hvor tingene kommer fra, hvad de består af, og at de er gode for kroppen (eller sjælen …).

Selv om det slet ikke kan betale sig rent økonomisk at dyrke sine grøntsager selv, går vi alligevel ind for hjemmeavl og selvforsyning i videst mulig omfang.

12 Kommentarer

 • Betina
  27. august 2014 at 11:59

  Der ligger en så fantastisk energi i den måde du skriver på, ligeså billederne. Jeg er normalt ikke en der giver mig i kast med selv at lave sirup/ marmelade osv. men dette inspirerer mig i stor stil. Har du nogle erfaringer med at erstatte alm raffineret sukker med kokos sukker??

  Reply
  • Trine-Ellegaard
   7. december 2014 at 9:59

   Hej Betina

   Tusind tak 🙂 Dejligt, hvis indlæggene kan inspirere!
   Jeg har ikke prøvet at erstatte raffineret sukker med kokossukker, men det er helt sikkert et fremtidigt eksperiment. Dog bruger jeg ofte økologisk rørsukker i stedet for hvidt sukker, da jeg bilder mig ind, at det er bare en lille smule sundere, og fordi jeg godt kan lide den lidt mere karameliserede smag.

   Kærlig hilsen Trine

   Reply
 • Marianna
  22. januar 2017 at 22:13

  Sikken en dejlig inspirerende hjemmeside med dejlige opskrifter 🙂

  Reply
  • Trine Ellegaard
   23. januar 2017 at 14:31

   Kære Marianna

   Tusind tak skal du have – det gør mig meget glad at høre. For hele meningen med siden er netop at inspirere andre til at lave mad fra bunden og give opskrifter på alt det andet, man også selv kan lave.

   Håber, du får fornøjelse af at læse med.

   Mange hilsner Trine

   Reply
 • Anette Graabæk
  18. maj 2020 at 7:41

  Jeg har lavet syrensirup. Den er blevet smuk og desværre lidt bitter….hvad gør jeg galt? Anette

  Reply
  • Trine Ellegaard
   27. maj 2020 at 9:30

   Hej Anette
   Du gør såmænd ikke noget galt, for syrener indeholder et bitterstof kaldet glykosid syringin, og derfor kan man godt opleve, at det, man laver med syrener, kan smage en smule bittert – nogle gange mere end andre. Faktisk vil alt med syrener være en anelse bittert, men jeg ser det nu som en del af smagen, selv om vi oplever bitter smag forskelligt som mennesker. Jeg har dog testet en syrensirup lavet på syrensaft i stedet, og i mine eksperimenter bliver den knap så bitter. Det kan du evt. prøve.

   Mvh. Trine

   Reply
 • Karen Skov
  27. maj 2020 at 9:01

  Hvor køber du biovoksgranulat og hylstre til læbepomade

  Reply
  • Trine Ellegaard
   27. maj 2020 at 9:31

   Hej Karen

   Jeg køber gerne hylstre og granulat ved Hedenhus.dk 🙂

   Mange hilsner

   Trine

   Reply
 • Karen
  24. oktober 2021 at 18:18

  Hej Trine,
  Tak for en inspirerende blog.
  Må jeg spørge til en af dine opskrifter? Jeg har nemlig lavet persisk inspireret kvædemarmelade, men det er meget flydende og ikke særlig sirup-agtigt. Har du nogle gode forslag til hvad jeg kan gøre?
  Mange tak
  Karen

  Reply
  • Trine Ellegaard
   17. november 2021 at 6:51

   Hej Karen

   Det skyldes højst sandsynligt, at der ikke er nok pektin i. Jo mere modne, kvæderne er, jo mindre pektin. Og så er det vigtigt, at man koger marmeladen med skræl og kernehus som beskrevet i opskriften, fordi det er der, hvor der er den største koncentration af pektin. Prøv evt. at koge marmeladen op igen med nogle kvarte æbler med skæl og kernehus i et stykke gaze eller lignende i gryden, så er jeg ret sikker på, at din marmelade vil blive mere fast og sirupsagtig. Sukker vil også bidrage, så du kan evt. tilsætte lidt mere og i hvert fald ikke reducere mængden.

   Held og lykke med det,

   Trine

   Reply
 • Dorte
  24. juni 2022 at 17:22

  Dejlige opskrifter på forskellige eddiker KU du ikke tænke dig at samle dem i en lille bog eller hæfte
  Da jeg har savnet det i længe

  Reply
  • Trine Ellegaard
   25. juli 2022 at 9:37

   Kære Dorte

   Tusind tak 🙂

   Jo, det kunne jeg godt tænke mig, og jeg håber det bliver muligt en dag. Og indtil da håber jeg, du vil følge med her.

   Mange hilsener Trine

   Reply

Læg en kommentar