Marmelade & syltetøj

Kvædemarmelade med vanilje

Kvædemarmelade med vaniljeKvædemarmelade med vanilje smager fantastisk og kan spises på brød og boller, sammen med ost eller til pandekager, vafler og æbleskiver. Marmeladen har en helt særlig aromatisk smag og en smuk gylden farve.

En gammel frugt

Kvæden er en gammel frugt, som man har kendt til siden oldtiden. I et varmere klima kan man spise frugten friskplukket fra træet, men her i de nordligere egne, hvor klimaet er noget koldere, er kvæderne for sure og beske til at spises friske. Til gengæld er der et hav af dejlige ting, man kan lave med kvæderne, så det gør ikke så meget.

Det er en fornøjelse at se, hvordan kvæderne skifter farve under kogningen – de skifter fra helt hvidgule til orange for til sidst at blive mere og mere røde. Det er et smukt syn. Og laver man kvædegelé, bliver den også helt rød.

Når de skæres op, bliver de lynhurtigt brune i frugtkødet, lige som pærer og æbler, og derfor skal man arbejde lidt friskt med kvæderne, for den brune farve kan godt hænge ved i det færdige produkt.

Hjemmelavet kvædemarmelade

Opskrift på kvædemarmelade med vanilje (ca. 3 glas)

  • 1 kg modne kvæder
  • 5 dl vand
  • 400 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • atamon til skylning af glas

Skyl kvæderne og grub den fine og glatte, så alle dunene kommer af.

Skær dem i grove stykker og kom dem i en gryde med vand. Det er vigtigt, at der er skæl og kerner med også, da det er her, der er den største koncentration af pektin.

Kog kvæderne i vandet i ca. 45 minutter, indtil kvæderne er kogt helt møre. Stik evt. i dem med en gaffel eller en strikkepind for at tjekke.

Mos nu kvæderne gennem et dørslag (en sigte bliver lidt for finmasket, men der må selvfølgelig ikke være for store huller i dørslaget). Det er lidt hårdt arbejde, men tænk på, at du til gengæld har sluppet for at skælle og ordne kvæderne.

Bland kvædemoden sammen med sukker i en gryde. Flæk en vaniljestang og skrab kornene ud – og tilsæt både vaniljestang og -korn.

Kog mosen igennem i små 5 minutter og tilsæt evt. mere sukker, hvis du synes, den er for syrlig.

Hæld kvædemarmeladen på helt rene atamonskyllede glas og luk glassene til.

God fornøjelse!

Kvædemarmelade med vaniljesmag

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar