En hjemmelavet kaffesirup smager intet mindre end fantastisk i iskaffen, på is og hældt oven på kager. Og så er den simpelthen så nem at lave selv, at man altid bør have den på lager.
Sirup med kaffesmag
Sirup i sig selv er godt, men med kaffesmag lidt bedre. Og dette er ikke bare en sirup, du kan bruge til at hælde i din kaffe, dette er en decideret kaffesirup – en sirup lavet på kaffe.
Kaffesirup med vanilje har et hav af anvendelsesmuligheder. Brug siruppen dér, hvor du ellers ville bruge sirup. Men brug den også til at søde en gærdej med, til at søde en gryderet eller en sauce eller brug den i en marinade til kød eller grøntsager.
Kaffesiruppen laver du ved at koge friskbrygget kaffe op med sukker og vanilje. Brug hvilken som helst slags kaffe, men sørg for, at den er stærk – så bliver den nemlig bedst og fortynder ikke fx iskaffen.
Opskrift på kaffesirup
Neden for finder du den nemme opskrift på sirup med kaffesmag. Når først du har lavet den én gang, er jeg sikker på, at du vil lave den igen og igen. Særligt om sommeren, når det er tid til iskaffe, er denne sirup virkelig dejligt at lave. Er du ikke til vanilje i kaffen eller i gryderetten, kan du sagtens lave siruppen uden vanilje – den smager stadigvæk virkelig dejlig.
Og hvor kan du bruge siruppen? Det kan du fx i disse opskrifter, som forhåbentligt kan inspirere dig:
Sirupskage med kaffesirup og honningsyltede pærer
Iskaffe – opskrift på hjemmelavet iskold kaffe
Pandekager – vores bedste familieopskrift
Se hele samlingen af opskrifter på hjemmelavet sirup her
Kaffesirup
Ingredienser
- 4 dl friskbrygget stærk kaffe
- 400 g sukker
- 1/2 stang vanilje
Sådan gør du
- Bryg noget kaffe – gerne på kaffemaskinen.
- Skrab kornene ud af den halve vaniljestang og læg både vaniljestang og kornene i gryden sammen med den friskbryggede kaffe og opvejet sukker.
- Så snart sirupsblandingen er i kog, skruer du ned på middeltemperatur og lader siruppen stå og koge ind til knap det halve.
- Når kaffesiruppen begynder at blive mere tyk, kan du lave en lille prøve for at se, hvor tyk den er blevet, for det kan være svært at afgøre, når den er helt varm.
- Dryp lidt sirup på en tallerken og lad den stå på bordet i nogle minutter. Du kan også sætte tallerkenen i køleskabet, og det skal du under alle omstændigheder gøre, hvis der er meget varmt i dit køkken. Ellers får du ikke den rigtige fornemmelse af, hvor meget siruppen er tyknet.
- Når du mener, at siruppen har den rigtige konsistens, slukker du for varmen og hælder den straks på en rengjort glasflaske eller i et sylteglas. Lad flasken eller glasset stå uden låg, indtil siruppen er kølet helt af, og den ikke damper længere.