Det lyder måske en smule alternativt, men mælkebøttesirup er både en smuk og smagfuld sirup, der får dig til at tænke på solgule blomstermarker og næsten sommer. Samtidig er det en nem sirup at lave, og du kan lave de dejligste dressinger og marinader af den.
Den smukke gule mælkebøtteblomst
Mælkebøttesirup er en af de smukkeste sirupper, man kan lave selv. Og det er en virkelig herlig ting at lave sine egne sirupper. Som regel kan de stå på komfuret og boble lige så stille, mens man foretager sig alverdens andre ting i køkkenet, så en sirup er nem at komme om ved.
Sirup er samtidig er fantastisk og meget brugbar måde at konservere sine blomster, urter, bær og meget andet på. Nogle sirupper kan du hælde direkte oven på din morgenmad, kager eller desserter, andre bruger du til at lave marinader og dressinger, give smag til saucer og gryderetter eller til at hælde oven på en god kraftig og smagfuld ost.
Sirup og nødder passer i øvrigt godt sammen, og du kan tage næsten hvilken som helst sirup og bruge til syltede nødder, mandler og kerner. Dét, synes jeg, er enormt spændende, fordi mulighederne er uendelige.
Mælkebøttesirup er i øvrigt blot én af mange dejlig ting, du kan lave med mælkebøtter i dit køkken. Prøv fx også lave en mælkebøtteblomstereddike, en mælkebøttesalve eller mælkebøttesaft.
Opskrift på mælkebøttesirup
Lige her under finder du opskriften på den flotte solgule sirup lavet på mælkebøtter. Vær opmærksom på, at hvis du bruger andet end hvid sukker, fx rørsukker, vil siruppen også få en anden farve. Rørsukker vil give siruppen en mere honninggul farve, men den vil stadig smage dejligt.
Kan du godt lide tanken om at lave dine egne lækre sirupper, så tror jeg, du også vil finde inspiration i disse forskellige opskrifter på hjemmelavet sirup:
Se alle opskrifter på hjemmelavet sirup
Mælkebøttesirup
Equipment
- 1 Glasflaske med låg
Ingredienser
- 30 friskplukkede mælkebøtteblomster
- 5 dl vand
- 350 g sukker
Sådan gør du
- Pluk 30 mælkebøtteblomster i tørvejr, og sørg for at børste eventuelle små insekter af blomsterhovederne. Brug gerne handsker, så du ikke får helt gule fingre.
- Kom blomsterhovederne i en lille gryde sammen med 5 dl vand og bring det i kog ved svag varme. Lad blomsterne koge i ca. 10-15 minutter, til vandet er helt gult.
- Si blomsterhovederne fra og kom sukker i mælkebøttevandet. Kog videre, til siruppen tykner, ca. 20-30 minutter. Der skal kun være ca. det halve tilbage i gryden.
- Når mælkebøttesiruppen begynder at blive mere tyk, kan du lave en lille prøve for at se, hvor tyk den er blevet, for det kan man nemlig ikke afgøre, når den er varm. Dryp lidt sirup på en tallerken og lad den stå på bordet i nogle minutter. Du kan også sætte tallerkenen i køleskabet, og det skal du under alle omstændigheder gøre, hvis det er meget varmt i dit køkken, ellers får du ikke den rigtige fornemmelse af, hvor meget siruppen er tyknet.
- Hæld siruppen på en skoldet flaske. Opbevar gerne på køl, hvis du ikke bruger den i længere tid.