Hjemmelavet sirup

Rosensirup

RosensirupDuften af roser, der spreder sig i hele huset – sådan er det, når man laver sin egen rosensirup. Og efterfølgende kan man så smage de duftende roser på sin morgenmad, på en god kugle vaniljeis eller måske i en sommerdrink.

Rosernes dufte og smag

Det er sådan med roser, at smager bliver forskellig alt efter, hvilken slags roser, du plukker bladene fra. Jo mere en rose dufter, jo mere smag giver denne roses blade til siruppen. Så bruger du kun kraftigt duftende roser, vil din sirup også få en kraftig smag. Blander du kraftigt duftende roser med roser, der ikke dufter så meget, får du en sirup, som smager mindre kraftigt.

Bruger du kun kraftigt duftende roser, kan siruppen blive næste for intens. Her kan du med fordel anvende færre rosenblade. Har du ikke så kraftigt duftende roser i din have, så anvend en større mængde.

Rosernes farve

Det samme gælder farven på roserne. Jo mørkere farve roserne har, jo mørkere bliver din rosensirup. Jeg gør som regel det, at jeg blander roserne. Når jeg samler ind, sørger jeg for at få både kraftigt duftende roser (rose de recht, hybenroser), helt røde roser og  pink og rosa roser, som ikke dufter helt så meget.

På den måde opnår jeg en farve og smag, som for mig er i balance og er helt perfekt.

Hjemmelavet rosensirup

Opskrift på rosensirup

  • 150 g rosenblade
  • 1 liter vand
  • 400 g sukker
  • 1 økologisk citron

Rens rosenbladene for skidt og smådyr.

Læg bladene i en gryde og fyld vand på.

Kog rosenblade op, og lad det hele stå og småkoge i ca. 5 minutter. Først vil farven blive nærmest blå, hvorefter, farven langsomt skifter til rosa.

Tag gryden af varmen og lad rosenbladene stå og trække, indtil blandingen er helt kold.

Si rosenvandet gennem en si og over i en ren gryde.

Tilsæt sukkeret og lidt frisk citronsaft og kog blandingen op. Hvis det skummer, så skum af – det er nemlig urenheder, der samler sig i skummet, så det er vigtigt at få væk.

Lad siruppen stå og småkoge, indtil den har den rette konsistens. Du skal typisk koge ca. halvdelen af siruppen ind. Du vil se, at farven nu bliver mere og mere rød, efterhånden som siruppen koger ind og bliver mere koncentreret. Smagen vil også blive kraftigere.

Det kan være en smule svær at se, hvornår siruppen er klar, da der jo er ganske stor forskel på, hvor tyk den er, når den er varm og kold. Tag derfor en lille skefuld og hæld på en kold tallerken og tjek, hvor flydende den er, når den har fået lov at køle af. Er den meget tyndtflydende, skal din sirup koge lidt mere. Er den blevet for tyktflydende, gør du bare det, at du tilsætter lidt mere vand og lader koge et par minutter mere.

Hæld siruppen på flaske straks den er færdig, men vent med at sætte prop/låg på indtil den er helt kølet af.

Rosensirup smager helt fortræffeligt på friske jordbær eller i en omgang koldskål.

God fornøjelse!

Hjemmelavet rosensirup

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar