Stikkelsbærmarmelade er en marmelade, du må unde dig selv at lave – den smager fantastisk på brød, i pandekager med is, i vafler og desserter. Smagen er syrlig-sød, og man bliver aldrig træt af den.
Sommerens lækre bær
Stikkelsbær har i mange år været et overset eller nærmest glemt bær, men nu har det fået sin revival, og alle vil sylte og lave desserter med stikkelsbær.
Og det er godt, for det er virkelig et lækkert bær: Fuld af smag og med en dejlig kombination af noget sødt og syrligt.
Hovedpinen kommer, når bærrene skal plukkes og nippes, hvilket mange vurderer til at være et stort arbejde. Jeg synes ikke, det er så slemt. Faktisk finder jeg det hurtigere og lettere at nippe stikkelsbær end fx ribs og solbær, som tager væsentligt længere tid at komme igennem. Men det er en udfordring at plukke bærrene på grund af de mange pigge på buskene.
Stikkelsbærmarmelade smager skønt på morgenbordet og til en nybagt bolle. Du kan også bruge marmeladen i lagkage, på marengsbrud med creme og selvfølgelig i pandekager og til vafler og æbleskiver.
Og har du ikke overskud til at lave stikkelsbærmarmelade i sæsonen, kan du fryse stikkelsbærrene ned og lave marmeladen senere på året. Er du mere til kompot, hvor bærrene ikke er kogt helt så meget ud som i marmelade, så finder du opskriften på stikkelsbærkompot her.
Opskrift på stikkelsbærmarmelade
- 1 kg stikkelsbær
- 1/2 dl vand
- 1 vaniljestang eller to-tre tsk vaniljesukker
- 500-750 g sukker
- atamon
Skyl og rib stikkelsbærrene og kom dem i en gryde sammen med vandet og kornene fra vaniljestangen/vaniljesukker.
Bring langsomt bærrene i kog og kog dem helt ud, så bærrene er fuldstændig bristede.
Tilsæt sukkeret, mens du rører rundt. Hvor meget sukker, du skal tilsætte, kommer an på, hvor syrlige dine stikkelsbær er. Her må du smage dig frem, så du får den perfekte mængde sukker i marmeladen.
Kog marmeladen i endnu 15 minutter, indtil den begynder at tykne let.
Tag gryden af varmen og hæld marmeladen på skoldede sylteglas, der er skyllede med atamon. Sæt låg på med det samme.
Opbevar mørkt og køligt.
God fornøjelse!
2 comments
Hej. Stod med rigtig rigtig mange skønne stikkelsbær, men at nippe, lige den dag syntes uoverskueligt.
Derfor lavede jeg et lille forsøg :
Skyllede, hældte vand over og kogte “med det hele”.
Efter tilsætning af sukker simrede stikkelsbærrene i en 20 min. tid ( i håbet om at alt nibberiet ville opløses, forsukre eller et eller andet.
Resultat : Det lykkedes.
Hvor de blev af , om de gik i et med resten af marmeladen, om de blev kandiserede , eller andet, ved jeg ikke endnu.
Jeg holder også af nibbe arbejdet, men ikke altid.
Hilsen Marie
Kære Marie
Ja, nogle gange skal man altså passe på, at man ikke “overgør” det 🙂 Tak for opfordringen til at “snyde” lidt med det trælse arbejde – det skal jo helst kunne betale sig.
Mange hilsner Trine