Menu
Tørrede krydderurter og blomster

Tørret ramsløg

Tørret ramsløg

Det er nemt at tørre ramsløg, som kan bruges som krydderi i maden resten af året. De tørrede ramsløg kan også bruges til ramsløgsalt eller til at lave ramsløgpulver. Her kan du se, hvor nemt det er at gemme smagen af forår som tørret ramsløgkrydderi.

(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks – læs mere nederst på siden)

Tørret ramsløg er noget af det nemmeste at lave og en helt vidunderlig måde at gemme smagen af forår på. Jeg fylder gerne min dehydrator et par gange i løbet af foråret og laver på denne måde ramsløgkrydderi til resten af året.

I en dehydrator tager det kun et par timer at tørre ramsløgbladene, hvorefter jeg kværner dem en smule i min minihakker, så bladene kan gemmes i krydderistørrelse. I ovn tager det en smule længere tid, men ikke ret meget mere – måske en times tid.

Tørret ramsløg kan bruges til rigtig mange ting. Først og fremmest kan du lave ramsløgsalt af de tørrede blade. Ramsløgsalt kan nemlig laves på to måder. Med friske ramsløgblade, hvorefter saltet skal tørre enten i ovnen eller ved stuetemperatur, eller med tørrede blade, hvorefter saltet er klar til brug med det samme.

Udover salt kan du lave ramsløgpulver, som kan bruges som smagsforstærker i maden eller til at drysse oven på mad, der serveres. Sidst, men ikke mindst, kan du gemme de tørrede ramsløg og bruge dem som krydderi i maden resten af året. De giver en mild løg-/hvidløgssmag, som minder lidt om tørret purløg.

Læs mere om indsamling af ramsløg og forvekslingsmuligheder

Tør ramsløgblade i dehydrator eller ovn

Tørring i dehydrator eller ovn?

Jeg tørrer som nævnt ramsløgbladene i en dehydrator, og hvis ikke du allerede har sådan en, vil jeg helt klart anbefale dig at anskaffe dig en. Særligt, hvis du godt kan lide at konservere, sylte, henkoge og gemme madvarer, giver det stor mening med en dehydrator. Tørring af mad er nemlig en helt genial måde at gemme havens afgrøder på.

Det er mere praktisk, nemmere og væsentligt billigere end at bruge ovnen, og dine krydderurter bliver tørret på en langt blidere måde. Jeg bruger denne dehydrator:

Dehydrator

Dehydratoren har fire ret store lag, hvor man kan brede ramsløg, krydderurter, tomater og lignende ud. Og så har den 7 indstillinger af temperaturen mellem 40 og 70 grader. Dehydratoren kan køre i op til 48 timer (jeg har min til at stå i vores bryggers, hvor jeg kan lukke af til den).

Jeg laver alle mine tørrede krydderurter til hele året på den. Derudover laver jeg fx semidried tomater og tørrer blomsterblade. Og så laver jeg, ikke mindst, hvert år masser af tørrede æbleringe, som hele familien spiser som snack og har med i madpakken.

Hvis ikke du har en dehydrator, kan du sagtens bruge din ovn. Her skal du blot huske at planlægge tørringen af ramsløgene, så det ikke falder sammen med anden madlavning, hvor du også skal bruge ovnen.

Smuldret tørret ramsløg

Opskrift på tørret ramsløg

Opskriften på, hvordan du tørrer ramsløgbladene, finder du lige herunder. Har du plukket masser af ramsløg, så kan det være at disse opskrifter med ramsløg også kan inspirere dig. man kan nemlig lavet et lav af ting med den lækre vilde spiselige plante:


Ramsløgolie

Ramsløgsmør med citron

Kartoffelsalat med ramsløgpesto

Ramsløgpesto – smagen af forår

Porchetta med ramsløg og citron


Se alle opskrifter med ramsløg

Ramsløgkrydderi
Tørret ramsløg

Tørret ramsløg

Det er nemt at tørre ramsløg, som kan bruges som krydderi i maden resten af året. De tørrede ramsløg kan også bruges til ramsløgsalt eller til at lave ramsløgpulver. Her kan du se, hvor nemt det er at gemme smagen af forår som tørret ramsløgkrydderi.
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 5 min
Tørretid 2 t
Samlet tid 2 t 15 min
Ret Tørrede krydderurter og blomster
Køkken Dansk
Antal 1 glas

Equipment

  • Dehydrator (eller ovn)

Ingredienser
  

  • En stor buket friskplukkede ramsløgblade – så mange, som du orker at tørre

Sådan gør du
 

  • Skyl bladene rene og dup dem godt med et viskestykke.

I dehydrator

  • Læg blade på alle hylder i dehydratoren og tør dem ved 55 grader i ca. 2 timer eller til de er knastørre og kan smuldres.

I ovn

  • Sæt din ovn på 60 grader varmluft og fordel ramsløgbladene på ovnristen dækket med bagepapir. Sæt en grydeske eller lignende i klemme i ovndøren, så fugten fra ramsløgene kan slippe ud. Lad bladene tørre i 2-3 timer eller indtil de er knasende tørre og kan smuldres.

Sådan smuldrer du de tørrede ramsløgblade

  • Kom de knastørre blade i en minihakker, foodprocessor, blender eller lignende og kør i ganske kort tid, til bladene er smuldret og kan bruges som krydderi.

Noter

Tip: For længere holdbarhed kan du vakuumpakke en god håndfuld af de hele tørrede ramsløgblade og vente med at smuldre dem til senere, når du har brugt først runde. På denne måde har du frisk ramsløgkrydderi til hele året. Lav gerne flere pakker.
Keyword Forår, Ramsløg
Guide: Sådan tørrer du ramsløg
Opskrift på, hvordan du tørrer ramsløg

Læs den komplette guide til ramsløg

(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis og uden forstyrrende reklamer.)

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.