Menu
Tørrede krydderurter og blomster

Tørrede mælkebøtter

Tørrede mælkebøtter

Tør mælkebøtterne i din have og brug dem senere til naturlig skønhedspleje eller i salaten. Tørrede mælkebøtter kan gemmes i lang tid og bruges til at lave olieinfusioner året rundt. Du kan tørre de smukke gule blomster på forskellige måder – se her hvordan.

(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks – læs mere nederst på siden)

Gule tørrede blomster

Tørrede mælkebøtter er en nødvendighed at tilføje lageret, hvis man godt kan lide at lave naturlig skønhedspleje. De tørrede gule blomster kan nemlig omsættes til olieinfusioner resten af året og bl.a. bruges til at lave en skøn mælkebøttesalve, en sukkerscrub med mælkebøtte eller til læbepomade og andre skønne sager, som du kan bruge i badeværelset.

Heldigvis er det virkelig nemt at tørre mælkebøtter og samtidigt et enormt hyggeligt projekt. Og så er det jo en fornøjelse at bruge de fine blomster til noget fornuftigt frem for blot at slå dem ned med plæneklipperen.

Du kan lære mere om mælkebøttens gode egenskaber her.

Tør dine mælkebøtterblomster til senere brug

Tørring af mælkebøtteblomster

Du kan tørre mælkebøtterne på forskellige måder: I dehydrator eller i ovn eller ved lufttørring.

Ovntørring kan godt være en lille smule hårdt ved blomsterne og det kræver, at din ovn kan skrues helt ned på 50-60 grader. Og så er det også en økonomisk kostbar metode.

Lufttørring kræver, at du tørrer blomsterne et forholdsvist lunt sted. De skal gerne nå at tørre, inden fugten i dem får dem til at rådne. Her er det en rigtig god idé at hive kronbladene af inden tørring, så er det meget nemmere. Husk at bruge gummihandsker.

Jeg bruger selv min dehydrator, som jeg simpelthen er så glad for. En dehydrator er en energibesparende og bæredygtig måde at tørre alt lige fra krydderurter til tomater, appelsinskiver og mælkebøtter på. Og samtidigt okkuperer du ikke ovnen i flere timer. 

Tørring i dehydrator

Har du ikke en dehydrator, kan du tørre mælkebøtteblomsterne i ovnen eller ganske enkelt lufttørre dem. Men kan du godt lide tanken om at tørre eller semi-tørre dine egne urter, frugter, bær, grøntsager osv., synes jeg, du skal overveje at anskaffe dig en dehydrator. 

En dehydrator er en af mine bedste investeringer, og jeg kunne simpelthen ikke undvære den. Jeg laver alt fra tørrede æblesnacks og æbletern til tørrede hyldeblomstersemi-tørrede hyben og tomater og tørrede krydderurter i store mængder. 

Det er meget mere praktisk, nemmere og billigere end at bruge ovnen, og dine ting bliver tørret på en blidere måde. Jeg bruger denne dehydrator:

Dehydrator

Dehydratoren har fire ret store lag, hvor man kan brede blomster, appelsineskiver, tomater, krydderurter og lignende ud. Og så har den 7 indstillinger af temperaturen mellem 40 og 70 grader. Dehydratoren kan køre i op til 48 timer (jeg har min til at stå i vores bryggers, hvor jeg kan lukke af til den).

Man kan godt købe en dehydrator, som er mindre og lidt billigere. Men så kan den også tørre mindre ad gangen, kan ikke indstilles så præcist og er ikke så robust. Og du kan købe nogle, der er endnu større og dyrere. Jeg synes, denne her er helt perfekt: Den har en godt størrelse og kan holde til at stå tændt i mange dage. Og jeg har ikke en eneste gang haft problemer med den.

Mælkebøtteblomster tørret i dehydrator

Opskrift på tørrede mælkebøtter

Det er ikke helt en opskrift, men snarere inspiration og en guide til, hvordan du tørrer mælkebøtterne til senere brug.

Det allervigtigste, når du tørrer blomsterne, er, at du plukker mælkebøtterne et sted, hvor de ikke er forurenede af hverken sprøjegifte, trafik eller støv og skidt. Et godt sted at plukke mælkebøtterne er i din egen have eller på eng uberørt eng. Undlad at plukke mælkebøtterne i vejkanten eller i grøften langs marker, hvor der er risiko for, at de kan være blevet sprøjtede.

Er du i øvrigt vild med tanken om at lave lækre ting og sager med mælkebøtter, så tjek også mine mange andre opskrifter med den gule blomst:


Mælkebøttesnaps

Mælkebøttegelé

Mælkebøttesaft

Kryddersalt med løvstikke, mælkebøtteblomster og ramsløgblomster

Mælkebøttesirup


Se alle opskrifter med mælkebøtter

Tørrede mælkebøtteblomster
Tørrede mælkebøtter

Tørrede mælkebøtter

Tør mælkebøtterne i din have og brug dem senere til naturlig skønhedspleje eller i salaten. Tørrede mælkebøtteblomster kan gemmes i lang tid og bruges til at lave olieinfusioner året rundt. Du kan tørre de smukke gule blomster på forskellige måder – se her hvordan.
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 15 min
Tørretid i dehydrator 4 t
Samlet tid 4 t 25 min
Ret Tørrede blomster
Køkken Dansk

Equipment

  • Evt. en dehydrator

Ingredienser
  

  • Mælkebøtterblomsterhoveder – så mange, du orker

Sådan gør du
 

  • Læg mælkebøtteblomsterne ud på hylderne i din dehydrator eller læg dem på bageplader beklædt med bagepapir, hvis du vil bruge en ovn. Ønsker du at lufttørre blomster, breder du dem ud på bagepapir på et bord eller lignende.
  • Tørring i dehydrator: Indstil dehydratoren til 60 grader og lad blomsterne tørre i ca. 4 timer – alt efter, hvor store blomsterne er. Sluk dehydratoren, når mælkebøtteblomsterne er helt gennemtørre.
  • Tørring i ovnen: Sæt mælkebøtteblomsterne i en 50-60 grader varm ovn og lade dem tørre i 2-4 timer. Tag dem ud af ovnen, når de er helt gennemtørre og lad dem køle af.
  • Lufttørring: Lad mælkebøtteblomsterne ligge og tørre et lunt og godt sted. Det tager ca. en dag eller to alt efter temperaturen på tørrestedet.
  • Når mælkebøtteblomsterne er helt tørre, hiver du de gule kronblade af den grønne "bund", så det kun er kronbladene, du gemmer. Det tager lidt tid og er et nussearbejde. Hyg dig med det.
  • Opbevar de tørrede mælkebøtter i en lufttæt beholder.
Keyword Konservering, Mælkebøtter, Sommer, Tørring
De gule tørrede kronblade fra mælkebøtteblomster

(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis og uden forstyrrende reklamer.)

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.