Urtehaven

Sådan tørrer du din mynte fra haven – og bruger den hele vinteren i køkkenet

Tør din mynteNoget af det, jeg elsker allermest at gå og pusle med, er at tørre krydderurter, bær og blomster fra haven. Mynte er en af de krydderurter, jeg tørrer meget af, fordi vi blandt andet bruger den til te og dressinger. Og jeg kan kun opfordre dig til det samme: Tør din mynte og få masser af glæde af den i vinterhalvåret.

Allerførst skal jeg sige, at det selvfølgelig er bedst at tørre din mynte tidligt på sommeren, inden den blomstrer. Og den skal heslt plukkes om morgenen, når duggen er forsvundet lige som alt andet i haven: Hyldeblomster, blomsterblade og krydderurter.

MEN jeg er stor tilhænger af at udnytte havens ressourcer, og man kan sagtens tørre sin mynte her på falderebet før vintren sætter ind og få glæde af den hele vinterhalvåret. Det er meget bedre, end at lade den gå til spilde i vinterkulden, fordi man ikke lige nåede det i løbet af sommeren.

Livet flyver afsted – sådan er det for os alle. Kan vi ikke gøre det bedst, må vi gøre det næstbedst.

Sådan tørrer du din mynte i dehydrator

Pluk en stor håndfuld mynte i din have med stængler og det hele.

Læg stænglerne i lag i en dehydrator og lad dem tørre 3-4 timer ved 45 grader. Hvis mynten ikke er helt tør efter 3-4 timer, skal du selvfølgelig tørre den lidt mere. Det er nemlig vigtigt, at der ikke er noget saft tilbage i den, for så vil den begynde at mugne.

Når mynten er helt tør, hiver du de tørrede blade af stænglerne.

Jeg plejer at lade bladene ligge på et fad et døgns tid, så jeg er helt sikker på, at bladene ikke indeholder fugt fra tørringen, inden jeg fylder dem på sylteglas med et tætsluttende låg.

Tørring af mynte

Sådan tørrer du din mynte uden en dehydrator

Hvis du ikke har en dehydrator, kan du med fordel tørre din mynte ved at samle nogle få stængler og hænge dem til tørre.

Hæng dem et forforholdvist lunt sted til at starte med. Og flyt dem gerne til et mindre varmt sted efterfølgende. Myntebundterne kan fx hænge i nærheden af en brændeovn eller et fyr – dog ikke i solen. De skal helst hænge i skygge.

Hænger mynten meget lunt, vil det kun tage et par dage at tørre den. Hænger den knap så lunt, vil det tage lidt længere tid.

Også her gælder det, at når mynten er helt tør, skal den puttes på glas eller dåse med tætsluttende låg.

Stil den tørrede mynte et mørkt sted.

Tør din mynte ved ophængning

Hvad kan du bruge den tørrede mynte til?

Din tørrede mynte har mange anvendelsesmuligheder:

  • Te – helt oplagt
  • Madlavning, fx i lammeretter og i gryderetter
  • Cookies og kager
  • Brød og bagværk
  • Dressinger, fx en yoghurtdressing med mynte og bukkehornsfrø
  • Hjemmelavet chokolade

Ps/ Hvis du nu tænker, om man da ikke bare kan tørre sin mynte i ovnen, så vil jeg sige, at det kan du godt, men en ovn bliver nemt for varm, og da mynten mister en stor del af sine olier (duft og smag) ved høj varme, er det ikke så hensigtsmæssigt. Samtidig er det en ret dyr løsning, når du skal tørre mynte, da mynte er meget nem at tørre blot ved ophængning.

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar