Pandekager i stakkevis – det siger vi altid ja tak til hjemme hos os. Og om efteråret skal der små krydrede pandekager til. Her får du opskriften på pandekager, som både indeholder krydderier og en lækker græskarsmør.
Pandekager i stakkevis
Nogle gange glemmer man helt, hvor mange afskygninger, man i virkeligheden kan lave søde pandekager i. Der er ikke kun de almindelige store pandekager og de små tykke amerikanske pandekager. Nej, pandekager kan laves i et utal af udgaver: Med banan og havregryn og æg, med mandelmel eller med groft mel eller fx med krydderier eller græskar. Nogle putter øl i og andre kommer danskvand i. Nogle laver alle pandekagerne til en lagkage.
Det er så sjovt, når man kan blive ved med at lege og eksperimentere med noget – synes jeg. Jeg kan blive ved i timevis, ja dagevis, indtil den sidder der: Den gode pandekage.
Det næste er så alt det, man kan komme oven på pandekagerne: Marmelader, geléer og syltetøj, lemoncurd, hyldeblomstcurd eller græskarsmør, hjemmelavet nutella, banan og flødeskum, rosensukker og myntesukker – og meget, meget mere.
Men nu gælder det nogle rigtige efterårspandekager, som du laver med græskarsmør og som smager dejligt krydrede. Græskarsmørret laver du af græskarpuré og du finder opskriften på begge dele her:
Opskrift på små krydrede pandekager med græskarsmør (ca. 30 stk.)
- 250 g fuldkornshvedemel
- 250 g hvedemel
- 50 g rørsukker
- 1/2 tsk fint salt
- 1 tsk bagepulver
- 1/2 tsk revet eller stødt muskatnød
- 1/2 tsk stødte nelliker
- 1/2 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt kanel
- 1 tsk vaniljesukker
- 25 g smeltet smør + ekstra smør til bagningen
- 100 g græskarsmør
- 2 æg
- 6 dl letmælk
Bland mel sammen med rørsukker, salt og alle krydderierne og vend det hele sammen i en skål. Jeg gør det i røresmaskinen med piskeriset på.
Smelt smørret i en lille gryde og tag den af varmen. Vej græskarsmør af og bland det sammen med smørret i gryden.
Læg nu de to æg ned i de tørre ingredienser, som du allerede har blandet – UDEN at røre rundt.
Hæld derefter smør og græskarsmør i, og begynd nu at røre, mens du tilsætter mælk. Hæld ikke al mælken i med det samme, men hæld i lidt ad gangen – ellers vil din dej klumpe, og du er ude på at få den så jævn og glat som muligt.
Pisk dejen godt, og tilsæt så resten af mælken.
Lad dejen stå og hvile i mindst en halv time og allerhelst i en time.
Varm en pande op og smelt en lille klat smør på den. Hæld pandekagedej op på panden i tre særskilte klatter.
Bag dem et par minutter indtil de begynder at blive brune i kanten, og dejen stopper med at være flydende.
Vend pandekagerne og bag dem færdige på den anden side. Læg dem evt. i et ovnfast fad og hold dem lune, mens du bager resten (ved ca. 150 grader – dæk evt. med noget staniol, så de ikke bliver tørre.
Gentag til du har brugt al dejen.
Server de krydrede pandekager lune med græskarsmør på.
God fornøjelse!