Menu
Vafler & pandekager

Mormors æbleskiver

Mormors æbleskiver

Æbleskiver smager ubetinget bedst, hvis man laver dem selv. Her er opskriften på mormors æbleskiver, som jeg er vokset op med, og som vi har lavet hvert eneste år siden min barndom. Det tager lidt længere tid at bage æbleskiverne selv, men det er så meget hyggeligere og smager vidunderligt.


(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis.)


Gløgg og æbleskiver

Gløgg og æbleskiver er ægte decemberhygge!

Hvis du, lige som jeg, ikke er til store mængder æbleskiver opvarmet fra frost i løbet af december, så er denne opskrift lige noget for dig. Den er nemlig på ægte gammeldags hjemmelavede æbleskiver lavet på en rigtig æbleskivepande.

Æbleskiver er noget helt særligt, og i min optik må man ikke ødelægge fortryllelsen ved æbleskiver ved at servere æbleskiver fra frost, hver eneste gang, lejligheden byder sig, og der er snak om gløgg og æbleskiver. De fleste, jeg kender, er trætte af æbleskiver, og det er sikkert, fordi de ikke har smagt en ægte hjemmelavet æbleskive i årevis.

Men nu må vi bringe den hjemmelavede æbleskiver på mode igen! Mormors æbleskiver er en dejlig opskrift, hvor æbleskiverne har en skøn smag af citron og kardemomme.

Gammeldags æbleskiver med citron og kardemomme

En god æbleskivepande

Selvfølgelig kræver det en god æbleskivepande at lave hjemmelavede æbleskiver. Har du ikke sådan en, kan jeg anbefale en af disse to pander. Jeg har selv den lille traditionelle æbleskivepande i støbejern med 7 huller, men jeg ønsker mig den store æbleskivepande med 9 huller.

Æbleskivepande med 7 huller
Æbleskivepande med 9 huller

Opskrift på mormors æbleskiver

Neden for finder du den gamle opskrift på hjemmelavede æbleskiver. Opskriften er på ca. 25 æbleskiver og passer til en lille familie på 4-5 personer. Venter du gæster, vil det være en god idé at doble opskriften op.

Og her er der lidt inspiration til, hvad du skal servere af varme drikke til de hjemmebagte æbleskiver:


Hjemmelavet gløgg – klassisk rødvinsgløgg

Vin chaud

Varm æble-ingefærtoddy med rom

Hvid gløgg med hyldeblomst

Hjemmelavet æblegløgg – med appelsin og ingefær


Hjemmebagte æbleskiver
Mormors æbleskiver

Mormors æbleskiver

Æbleskiver smager ubetinget bedst, hvis man laver dem selv. Her er opskriften på mormors æbleskiver, som jeg er vokset op med, og som vi har lavet hvert eneste år siden min barndom. Det tager lidt længere tid at bage æbleskiverne selv, men det er så meget hyggeligere og smager vidunderligt.
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 30 min
Ret Kage
Køkken Dansk
Antal 25 stk.

Equipment

  • Æbleskivepande

Ingredienser
  

  • 3 dl mælk
  • 15 g gær
  • 3 æggeblommer
  • 2 spsk sukker
  • 200 g hvedemel
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • revet skal af 1/2 citron
  • 65 g smeltet smør
  • 3 piskede æggehvider
  • smør til bagningen

Servering

  • Flormelis
  • Marmelade eller syltetøj

Sådan gør du
 

  • Lun mælken og opløs gæren heri.
  • Smelt smørret og afkøl det.
  • Pisk æggeblommer og sukker, til det er hvidt.
  • Tilsæt mel, kardemomme og revet citronskal skiftevis med mælk og rør det godt sammen.
  • Rør smeltet smør i dejen.
  • Vend til sidst stiftpiskede æggehvider i og sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 20 min.
  • Varm æbleskivepanden op og kom lidt smør i hvert hul.
  • Fyld dej i til randen og vend æbleskiverne halvt, når de har fået skorpe. Fyld en anelse mere dej i, så de bliver fine runde.
  • Vend derefter æbleskiverne jævnligt under bagningen. Æbleskiverne skal bages ca. 5-7 minutter ved godt middel temperatur.
  • Server æbleskiverne overdrysset med flormelis og lidt marmelade som dyppelse.
Keyword Jul
Mormors æbleskiver med kardemomme og citron

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar