Jul

Hjemmelavet æblegløgg – med appelsin og ingefær

Æblegløgg

Hjemmelavet æblegløgg er ikke til at komme udenom i december måned. Og der er ikke noget bedre, end at komme hjem efter juletræsfældning og sætte sig til bords med en god gang æblegløgg og hjemmekogte snefnug, vafler eller æbleskiver.Æblegløgg med ingefær har en fantastisk kraftig smag, som virkelig varmer kroppen. Det smager næsten, som har man puttet alkohol i. Det er der som udgangspunkt ikke, men der ville intet være i vejen for at hælde en smule rom i til de voksne. Men krydderierne i sig selv sammen med appelsinskallen og ingefæren er faktisk nok til at det er en formidabel drik.

Hjemmelavet æblegløgg med ingefær

Lav din æblegløgg på friskpresset eller ufiltreret æblemost

Gløggen laver vi på vores egen hjemmepressede æblemost. Hvert efterår presser vi læssevis af æbler sammen med nogle af vores rigtig gode venner. Det er blevet en fast tradition for os to familier, og for efterhånden en del år siden købte vi sammen en stor æblepresser og alt det udstyr, der nu hører til.

Vores årlige æblepressedagVi presser saft til til hele året til begge familier, når først vi går i gang. Det tager hele dagen, men vi hygger os med det. Alle børn af med, og når de ikke lige kværner æbler, vasker  eller snitter, er de i køkkenet og sørger de for eftermiddagskaffe i form af kage eller pandekager. For det kan godt være lidt af kold fornøjelse at stå udenfor og snitte kolde æbler sådan en oktoberdag.

Pandekager til æblepressedagDet er vidunderligt at hive sin egen hjemmepressede æblemost op af fryseren hele vinteren igennem, men vi gør det vist lige så meget for hyggens skyld.

Opskrift på hjemmelavet æblegløgg

Der er til ca. 6 glas i denne opskrift. Du kan med fordel lave æblegløggen dagen for, du skal servere den, og blot lade den stå og trække et køligt sted med alle krydderierne i. Næste dag hælder du blot krydderier fra og varmer den op. Er den blevet for stærk, spæder til blot til med mere æblemost.

  • 1 1/2 liter æblemost
  • 1/2 dl rørsukker
  • 25 g frisk ingefær
  • 1 usprøjtet eller økologisk citron
  • Skallen fra en usprøjtet eller økologisk appelsin
  • 2 kanelstænger
  • 4 kardemommekapsler
  • 4 hele nelliker
  • 2 stjerneanis
  • 4 peberkorn

Til servering:

  • 2 æbler
  • mandelsplitter
  • tørrede tranebær

Skær ingefæren og citronen i skiver og skær skallen af appelsinen i store skiver uden at tage for meget af det hvide med.

Læg citronskiver, ingefær og appelsinskal i en gryde sammen med æblemosten, rørsukkeret og krydderierne.

Varm gløggen op til kogepunktet og tag gryden af varmen. Lad gløggen trække i mindst to timer og gerne natten over.

Hæld gløggen gennem en sigte og derefter tilbage i gryden.

Skyl æblerne og skær dem op i små terninger, og bland æbler, mandler og tranebær i den afkølede gløgg.

Varm gløggen op til den næsten når kogepunktet, så den er rygende varm, men uden at den kommer til at koge.

Server æblegløggen i varmefaste glas.

God fornøjelse!

Æblegløgg med krydderier

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar