Jul

Luciabrød med safran – den syndige af slagsen

LuciabrødVi bager dem én gang om året, luciabrød, og når det nu endelig skal være, så lad det være. Disse luciabrød hører til i den lidt mere syndige ende af skalaen, da de ganske enkelt indeholder mere fedtstof og er lavet på sødmælk og æg. Rent smagsmæssigt bliver de slet ikke ringere af det ekstra smør, vil jeg dog sige.

Fantasi og tradition

Det er en årlig tradition, at vi bager luciabrød. Det er en af de gærdeje, som børnene rent faktisk gider at være med til at forme – for det er sjovt! Der går ofte lidt sport i det, og som oftest ender vi med helt nye fantasifulde udformninger af bollerne, som ikke minder ret meget om de svenske “lusekatter”. Men hvad gør det? Bare vi har det sjovt og hygger os med det.

Og under alle omstændigheder, så smager luciabrødene fantastisk. Det er altid noget særligt, når man skal have noget, man kun får en enkelt gang om året. Så dan er det også, når vi koger vores (i familien) berømte snefnug og inviterer til advent, gløgg og knas.

Luciabrød med safran

Opskrift på luciabrød med safran

  • 50 g gær
  • 200 g smør
  • 5 dl sødmælk
  • 2 æg
  • 1 tsk safran
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk rørsukker
  • ca. 800 – 1000 g hvedemel
  • 1 æg til pensling
  • rosiner
  • mandelflager eller splitter

Smelt smørret sammen med sødmælken til det er fingervarmt. Hæld mælk og smør i en skål og smuldr gæren heri. Rør gæren ud. Jeg bruger altid en røremaskine.

Stød safran i en morter sammen med lidt sukker, indtil det er fint og pulveriseret. Tilsæt derefter safran sammen med sukker, salt og æg og rør blandingen godt igennem.

Rør nu det meste af melet i dejen og rør godt, til dejen slipper fingrene eller siderne af røreskålen, hvis du rører på maskine.

Drys en lille smule mel over dejen og stil den til hævning et lunt sted i ca. 30 – 40 minutter.

Slå dejen ned og del den i stykker. Du får ca. 20 boller af denne portion.

Rul hvert stykke dej til en lang pløse og form et S, hvor du bøjer enderne godt ind.

Lad bollerne efterhæve på en plade i ca. 15 minutter dækket med et rent viskestykke.

Pensl med et sammenpisket æg og stik en rosin i hver ende i sammenføjningen, hvor enderne er rullet ind. Drys med mandelflager eller -splitter.

Bag luciabrødene i ca. 10 minutter  ved 225 grader til de er smukke gyldne.

Nyd din lækre luciabrød, mens de stadig er lune med gul smør og en dejlig marmelade. God fornøjelse!

Er du til luciabrød med mindre fedt, finder du en dejlig opskrift på luciaboller her.

Hjemmebagte luciabrød

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar