Menu
Gærkager & sammenlagte kager

Stjernebrød med marcipan

Stjernebrød med marcipan, kardemomme og chokolade

Dette stjernebrød med marcipan, kardemomme og mørk chokolade er både sjovt at lave og så smager det virkelig skønt. Julestjernebrødet pynter på ethvert julekaffebord og er indbegrebet af ægte julehygge. Så kan julen bare komme an.

Brød som en julestjerne

Et stjernebrød er et gærbrød formet som en julestjerne. Det er et yderst smukt og julet brød, og så smager det så dejligt med marcipan- og kardemommesmag og smeltet chokolade i brødet.

Til julen hører særlige glæder og både traditionel og julet mad. Vi laver en hel del forskellige lækkerier i løbet af december måned, for der er jo en hel masse, som man simpelthen SKAL have hvert eneste år, såsom æbleskiver og gløgg, snefnug, brunkager, havregrynskugler og meget mere.

Det er er fornøjelse både at lave og at spise bagefter. Og så er det en kæmpefornøjelse at kunne servere et smukt brød som stjernebrød, for det giver virkelig hyggestunden noget næsten helligt og magisk over sig. For brødet er så fint og særligt, at man næsten ikke kan nænne at skære i det. Og man føler sig utrolig heldig.

Stjernebrødet ser sværere ud at lave end det er. For det er faktisk temmelig nemt. Man laver en gærdej, som rulles ud i 4 cirkler, der lægges oven på hinanden med marcipanremonce imellem. Derefter skæres der 16 snit ud fra midten, som drejes rundt i par og samles ude i spidserne. Så pensles brødet og kommes i ovnen.

Stjernebrød med marcipan

Opskrift på stjernebrød med marcipan, kardemomme og chokolade

Neden for finder du opskriften på det fine brød med stjerneform. Bag det til adventshygge, til julebrunch eller som hygge til eftermiddagskaffen i juledagene.

Og her er desuden lidt inspiration til, hvad du kan servere til stjernebrødet:


Mulled apple

Vin chaud

Hvid gløgg med hyldeblomst

Hjemmelavet gløgg – klassisk rødvinsgløgg

Varm æble-ingefærtoddy med rom


Stjerneformet brød med marcipanremonce
Stjernebrød med marcipan, kardemomme og chokolade

Stjernebrød

Dette stjernebrød med marcipan, kardemomme og mørk chokolade er både sjovt at lave og smager virkelig skønt. Julestjernebrødet pynter på ethvert julekaffebord og er indbegrebet af ægte julehygge.
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 20 min
Ret Kage
Køkken Dansk
Antal 8 personer

Ingredienser
  

  • 75 g smør
  • 2 dl sødmælk
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 spsk rørsukker
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • ca. 450-500 g hvedemel

Marcipanremonce

  • 100 g blødt smør
  • 100 g brun farin
  • 100 g revet marcipan
  • revet skal af 1/2 usprøjtet appelsin
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 50 g hakket mørk chokolade

Sådan gør du
 

Dejen

  • Smelt smøret i en lille kasserolle og hæld derefter mælken i og lun begge dele sammen, til det er håndvarmt.
  • Hæld smør og mælk i en røreskål og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme, og rør godt.
  • Rør melet i lidt ad gangen og ælt, til dejen er glat – gerne på en røremaskine. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.

Marcipanremonce

  • Rør smør, farin og revet marcipan sammen med lidt revet appelsinskal og 1 tsk kardemomme. Hak chokoladen groft. 

Saml stjernen

  • Del dejen i 4 lige store stykker og rul dem ud med en kagerulle på et meldrysset bord til 4 cirkler med en diameter på ca. 25 cm.
  • Læg første dejcirkel på en bageplade beklædt med bagepapir, smør den med ⅓ af marcipanremoncen og drys med ⅓ af chokoladen.
  • Læg næste dejcirkel ovenpå og smør igen med remonce og drys chokolade på. Fortsæt på samme måde med næste dejcirkel og slut af med en dejcirkel uden remonce og chokolade.
  • Placér et glas på 5-6 cm i diameter i midten af dejen og skær 4 snit fra glassets kant og ud til dejens kant, så dejen deles i 4 lige store stykker. Skær hvert felt i yderligere 4 lige brede stykker, så der bliver 16 snit i alt.
  • Løft 2 snit ad gangen og sno dem 2 omgange væk fra hinanden. Pres enderne fra de 2 snit godt sammen, så dejen hæfter sammen i spidsen. Fortsæt hele vejen rundt, så stjernen får 8 takker.
  • Pensl brødet med sammenpisket æg og lad stjernen efterhæve i ca. 30 minutter. Tænd ovnen på 180 grader. Bag brødet i ovnen på nederste rille i ca. 20 minutter. Afkøl lidt og drys derefter let med flormelis.
Keyword Jul
Ubagt stjernebrød
Julestjernebrød
Stjernebrød

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar