Uhh, er der noget som gammeldags æblekage med makroner og flødeskum på en råkold efterårsdag med stearinlys på borden og varm kaffe på kanden? Næh, ikke, hvis du spørger mig. Her får du opskriften på den lækre æblemos med knas og flødeskum.
Æbler på bedste vis
Det skal ikke være nogen hemmelighed – jeg elsker gammeldags æblekage med makroner og flødeskum lige som jeg er helt tosset med bondepige med slør. I denne opskrift laves æblekagen lagvis med sukkerristet rasp og knuste makroner og pyntes til sidst med flødeskum, hakket mørk chokolade og fornuftige klatter gelé.
Æbler er nærmest indbegrebet af efterår for mig, og der er næsten ikke noget bedre end at kunne gå ud i haven og plukke æbler direkte fra træet for derefter at gå ind i køkken og omsætte dem til et eller andet afsindigt lækkert. Hvor er det da bare en gave!
Syrlig æblemos af nedfaldsæbler
Når jeg koger æblemos, bruger jeg dog ofte de pæneste af nedfaldsæblerne, fordi jeg synes, det er sådan en fornuftig måde at få brugt æblerne på – det gør nemlig næsten helt ondt på mig at se så mange æbler gå til spilde ellers. Hvis man er lidt kvik og samler op hver dag, er der masser af gode æbler at bruge af.
Derudover koger jeg gerne mosen af forskellige æblesorter blandet sammen. Det behøver ikke at være madæbler, men kan være en god blanding af både spiseæbler og madæbler med mindre man er så heldig at have et æbletræ med æbler der ligger lige midt i mellem, fx som sorten Bramley. Sukker kommer jeg aldrig i – æblemosen skal nemlig være syrlig, så den danner kontrast til den fede fløde og sukkerknaset.
Opskrift på gammeldags æblekage med makroner
Her neden for finder du opskriften på den skønne danske klassiker. Æblekage smager jo fantastisk. Prøv også gerne disse udgaver af æblekager (det er jo godt med variation):
Bondepige med slør – klassisk dansk æblekage
Gammeldags æblekage med makroner og flødeskum
Ingredienser
Æblemos
- ca. 750-800 g æbler
- 1/2 stang vanilje
- Evt. en sjat vand
Sukkerristet rasp med makroner
- 50 g smør
- 50 g sukker
- 100 g rasp
- 250 g makroner
Flødeskum og pynt
- 2,5 dl fløde
- 30 g mørk chokolade
- klatter af ribsgelé eller en anden rød gelé
Sådan gør du
Æblemos
- Skræl æblerne og skær dem i store tern. Kom dem i en gryde med vand og kornene fra vaniljestangen og kog dem over svag varme med låg på i ca. 10-15 minutter, til æblerne er kogt møre og er blevet til en grød. Hvis du bruger madæbler eller meget syrlige æbler, kan du smage grøden til med lidt sukker, mens den er varm.
- Sæt æblegrøden til afkøling.
Sukkerristet rasp
- Smelt smørret ved middel varme på en pande og drys sukker og rasp på. Lad begge dele riste i smørret, mens du rører jævnt i det, indtil raspen tager farve og bliver gylden. Tag derefter sukkerraspen af varmen og lad det køle af.
Samling af kagen
- Knus makroner og bland dem sammen med sukkerristet rasp.
- Fisk fløden til skum.
- Læg den afkølede æblemos lagvis med sukkerristet rasp og makroner og top med flødeskum.
- .Pynt med hakket mørk chokolade og klatter af rød gelé
- Server med det samme eller stil kagen på køl og lad den trække en time eller to – begge dele smager skønt.