Denne kringle har et skønt og lækkert fyld af remonce og knuste makroner, og den smager fuldstændig fantastisk. Derudover er den både nem og hurtig at bage og kan være klar til servering en time efter, du er gået i gang.
Kringle i kaffestuen
Måske kender du Lodbjergkringlen, hvis du har besøgt Lodbjerg Fyr i Thy. Der ligger nemlig den skønneste lille kaffestue i den gamle fyrmesterboligs smukke stuer og med den hyggeligste lille have. Og her serveres der hjemmebagt kringle og kaffe i kopper fra gammeldags kaffestel. Det er næsten som at gå tilbage i tiden, og det er en enestående oplevelse at være der.
Opskriften på Lodbjergkringlen stammer fra en lille gårdcafé, som parret Stinne og Niels Lodahl Andersen drev frem til 1978. Parret drev landbrug og havde også værelser, de lejede ud til turister. Hver dag, når caféen var åben, bagte Stinne kringle og lavede flødeskumskage. Opskriften er nu overleveret til Lodbjerg Fyr af datteren til parret – og den fantastiske kringle lever således videre i kaffestuen ved fyret.
Kringlen er særlig lækker med sit fyld af remonce med vanilje og kardemomme og knuste makroner. Det giver en virkelig lækker og saftig smag til kringlen – faktisk helt uimodståelig. Desuden er kringlen virkelig nem at bage selv, og den kan bages på under en time.
Opskrift på Lodbjergkringlen
Opskriften udleveres gratis, når man besøger kaffestuen i den gamle fyrmesterbolig ved Lodbjerg Fyr. Opskriften er helt enkel og hyggeligt gammeldags. jeg har tilføjet lidt ekstra tekst og oplysninger i opskriften her på siden – noget som jeg skønner, den moderne hjemmebager vil sætte pris på.
Så overvej at bage denne skønne, skønne kringle, næste gang du venter kaffegæster om søndagen eller blot ønsker at lave nostalgisk hygge i haven en sommerdag med grøftekantsblomster i en vase på bordet, kaffe i gamle kopper og nybagt lun kringle på tallerknerne.
Får du lyst til at bage flere hyggelig kager, så find gerne inspiration i de mange andre opskrifter her på siden, fx:
Bondepige med slør – klassisk dansk æblekage
Fødselsdagslagkage – frisk med frugt og sprød med makroner
Se alle opskrifter på gærkager & sammenlagte kager
Lodbjergkringlen
Ingredienser
Gærdej
- 50 g gær
- 2 spsk sukker
- 2 æg
- 200 g smør
- 375-400 g hvedemel
Remonce
- 100 g smør (stuetemperatur)
- 100 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk kardemomme
Fyld
- ca. 100 g knuste makroner
- evt. rosiner
Pynt
- perlesukker
- 1 håndfuld hakkede mandler
Sådan gør du
Gærdej
- Rør gær, sukker og æg sammen – gerne i en røremaskine.
- Hak smørret i mindre stykker og rør i.
- Tilsæt melet og ælt til en ensartet dej. Pas på, den ikke bliver for tør.
Remonce
- Piske stuetempereret smør, sukker og krydderier sammen til en ensartet remonce.
Samling af kringlen
- Rul dejen ud, så den har samme form som en bageplade til ovnen og lidt mindre i størrelsen.
- Smør remonce ud på den midterste tredjedel og knus makroner henover remoncen.
- Fold dejen ind over fyldet i hver side og luk godt til i enderne, så fyldet ikke flyder ud under bagningen.
- Pensl med æg og drys med perlesukker og hakkede mandler.
- Bag kringlen ved 200 grader i konventionel ovn eller ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 minutter.
- Lag kringlen køle af i 5-10 minutter og server den lun.