Lav din egen smagfulde porsesnaps med en blød og rund aroma og en let sødme. Snapsen går godt til ethvert frokostbord med sin milde og diskrete smag af vestjysk porse og er utrolig nem at lave selv.
Velsmagende og gylden kryddersnaps
Porsesnaps er en vidunderlig kryddersnaps – måske en af de nemmeste at lave selv og en meget populær snaps. Den har nemlig en dejlig mild, enkel og lang smag, som bare står utrolig godt til alt, hvad der stilles på frokostbordet. Og så har snapsen den mest vidunderlige gyldne farve.
En kryddersnaps lavet på porse vinder desuden ved lagring i flere år. Det bliver så til en mere mørk og kompleks snaps med en smag, der varer længere, men alligevel med en let snert af sødme. Det er en snaps, som er en favorit for mange – og den er eftertragtet at lave selv.
Det kræver dog, at man kan få fat i den velduftende urt.
Hvor finder man porse
Porse vokser kun få steder i landet, da urten kræver helt særlig jordbundsforhold. Jeg har plukket porse i Thy, hvor vi holder meget af at tilbringe nogle sommerdage hvert år. Der er mange gode vandreruter bland klitter og mose og lynghede, og det er netop på en vandrerute omkring Lodbjerg Fyr, jeg har plukket i år.
Man kan lave porsesnaps af både blade og rakler. Her er snapsen lavet på bladene, for raklerne skal plukkes i foråret. Plukker man i foråret kan man lave kryddersnapsen på enten rakler eller blade eller en blanding af begge dele.
Porse vokser som en mindre opret busk med en fin og dekorativ vækst. Den har små, ovale og blanke blade, som nogle gange er næsten helt sølvfarvede og matte. Bladene dufter fantastisk aromatisk. Finder du porse, så prøv at gnide bladene mellem fingre – det dufter fuldstændigt fantastisk.
Om at lave kryddersnaps
Med kryddersnaps er det sådan, at der ikke som sådan er nogle regler for, hvordan du skal gøre. Snaps er i høj grad smag og behag. Måske kan du bedst lide en mild snaps med smag, der ikke har trukket så længe. Eller måske elsker du en snaps, der har lagret i flere år og har fået en dyb og kompleks smag, som ligger langt fra udgangspunktet.
Eller måske holder du lige som jeg af at følge processen og udviklingen af smagen i en snaps? I så fald må du hellere lave en rigelig mængde porsesnaps, så du kan gå og smage på den over tid, ja måske endda flere år.
Opskrift på porsesnaps
Kryddersnaps med porseblade er utroligt nem at lave selv. Faktisk tager det ikke mere end 5 minutter. Derefter kommer den spændende del, hvor man hver dag (eller i hvert fald med nogle dages mellemrum) følger med i, hvordan det går med snapsen. Hvordan ser den ud? Tager den farve? Og ikke mindst: Hvordan smager den?
Når snapsen har trukket et par uger eller mere og du synes, smagen er god, så kan du filtrere snapsen og derefter begynde at drikke af den. Eller du kan stille den til lagring – alt efter, hvad du er til.
Får du lyst til at lave flere skønne krydersnapse, så find gerne inspiration i de mange andre opskrifter på snapse her på siden. Prøv fx:
Æblesnaps med rosmarin og peberkorn
Se alle opskrifter på hjemmelavet kryddersnaps
Porsesnaps
Equipment
- 1 Sylteglas med låg
- 1 glasflaske eller karaffel med låg
Ingredienser
- 70 cl klar, smagsneutral snaps, fx klar brøndum eller en vodka
- 1 stor buket friskplukkede porseblade
Sådan gør du
- Skyl stænglerne med porseblade, dup dem og hiv derefter bladene af de mest hårde stængler. Er der små nye bløde stængler imellem, kan de bruges hele.
- Kom blade og bløde stængler i et stort sylteglas og hæld derefter snaps eller vodka over.
- Skru låg på og lad snapsen trække i ca. 2-4 uger, men følg med undervejs. Smag ind i mellem på snapsen, og når du synes den er klar, skal den filtreres.
- Du filtrerer ved at lade snapsen løbe igennem et kaffefilter sat i en tragt ned i en flaske.
- Hvis du synes, snapsen er blevet for kraftig, kan du fortynde den en smule. Det gør du ved at hælde lidt mere smagsneutral snaps i, til du synes, den har den rigtige smag.
- Nu kan snapsen drikkes eller du kan stille den til lagring – i nogle uger eller i et par år. Prøv dig frem.