Disse eclairs med karamel og vaniljefløde er ægte mundgodt. Det er små, aflange vandbakkelser med fyld af tyk karamel, flødeskum med vanilje drysset med brændt hvid chokolade og en karamelglasur på toppen med lidt hvid chokoladeknas. Ren luksus hele vejen igennem.
Små vandbakkelser med fyld
Disse eclairs med karamel smager, så englene synger. Eclairs er vandbakkelsens lille ekslusive og fine udgave, hvor der kredses om fyld og udseende. De egner sig perfekt til en desserttallerken, til et kaffebord eller som en mindre voluminøs fastelavnsbolle.
Eclairs er forholdsvis nemme at lave og et sted, hvor man kan være yderst kreativ, hvis man godt kan lide at lege med fyld og cremer og pynt osv.
I disse eclairs er det fyld af en tyk karamel, som har fået lov at dominere. Karamellen har fået selskab af flødeskum med vaniljesmag og et drys af brændt, hvid chokolade for at give lidt knas og ekstra karamelsmag. På toppen er der en lækker karamelglasur og små sprinkles af mere brændt hvis chokolade.
Alt i alt er det fyld, der passer godt sammen og bliver til en lille lækker karameldrøm, som man snildt kan spise et par stykker af. For eksempel til fastelavn eller bare til eftermiddagskaffen eller desserten året rundt.
Opskrift på eclairs med karamel
Neden for finder du opskriften på disse eclairs med karamel. Lav gerne karamellen i god tid, fx om morgenen eller dagen før, hvis muligt. Opbevar karamellen på køl, men tag den ud i god tid, inden vandbakkelserne skal samles – gerne en times tid før, så den ikke er for sej og uhåndterligt at smøre på.
Er du vild med karamel, så tror jeg, at disse udvalgte opskrifter også kan inspirere dig:
Fastelavnsboller med saltkaramel
Hjemmelavet saltkaramel – en grundopskrift
Se også hele samlingen af opskrifter på fastelavnsboller her
Eclairs med karamel
Ingredienser
Karamel
- 1 dl fløde
- 1/2 dl sukker
- 1/2 dl lys sirup
- 50 g smør
- 1/2 tsk vaniljesukker
Eclairs – vandbakkelser
- 75 g mælk (= 3/4 dl)
- 75 g vand (= 3/4 dl)
- 75 g smør
- 75 g hvedemel
- 2-3 sammenpiskede æg
- flormelis
Vaniljefløde
- 2,5 dl piskefløde
- 2 tsk vaniljesukker
Brændt hvid chokolade
- 50 g hvid chokolade
Glasur
- 4-5 spsk karamel
- ca. 50-75 g flormelis
- 1-2 spsk mælk
Sådan gør du
Karamel
- Kom alle ingredienser i en lille gryde og varm langsomt op til kogepunktet.
- Lad nu karamellen stå og småsimre i en gryden, mens du rører jævnligt, indtil den er fast og tyk og har en konsistens som en cremet karamelsauce. Kom evt. en klat på en lille tallerken og stil på køl, så du kan se konsistensen. Det tager ca. 45-60 minutter.
- Når karamellen har den rette konsistens røres vaniljesukkeret i. Hæld karamellen i en skål og stil på køl indtil brug
Eclairs
- Hæld vand, mælk og smør i en gryde og varm det op til kogepunktet.
- Hæld melet i lidt efter lidt og pisk godt.
- Afbag dejen i gryden ved svag varme i ca. 5 minutter, til dejen er ca. 75 grader varm, mens du rører jævnligt med en træske.
- Tag gryden af varmen og lad den afkøle lidt.
- Pisk æggene sammen, og når dejen er ca. 60 grader varm, tilsætter du æg lidt efter lidt, mens du rører dejen glat og homogen. Du skal ikke overpiske/-røre på dette stadie, blot røre æggene godt ind i dejen. Det er ikke sikkert, at du skal brug al ægget – stop, mens dejen er så fast, at du kan køre en finger igennem den og den stadig bliver stående uden at falde sammen.
- Fyld vandbakkelsesdejen på en sprøjtepose med en bred tyl og sprøjt den ud i ca. 15 aflange striber på en bageplade beklædt med bagepapir. De skal være ca. 3 cm brede. Dyp evt. en finger i vand og tryk ned, hvis de bliver lidt spidse i enden, hvor dejen slipper.
- Sigt et helt tyndt lag flormelis over vandbakkelserne og bag dem ved 180 grader (bedst i en konventionel ovn) i ca. 25-30 minutter eller indtil de er flot gyldne. De må ikke være for lyse, for så er der chance for, at de falder sammen. Vær opmærksom på kun at bage én plade af gangen, da du ikke har mulighed for at bytte rundt på dem under bagningen.
- Sluk ovnen og stil ovnlågen på klem i ca. 15 minutter. Det forhindrer dine eclairs i at falde sammen.
- Tag dine eclairs ud af ovnen og lad dem køle af.
Vaniljefløde
- Pisk fløden til skum og tilsæt vaniljesukker.
- Hæld flødeskummet på en sprøjtepose med en bred stjernetyl.
Brændt hvid chokolade
- Hak chokoladen i grove stykker og spred dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Sæt chokoladen i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 2-4 minutter, indtil chokoladen er karamelliseret og brun (men ikke sort). Hold godt øje med chokoladen hele tiden.
Karamelglasur
- Bland karamel med flormelis og en skefuld mælk eller to – jo mere mælk du kommer i, jo tyndere vil glasuren blive.
Samling af eclairs
- Skær de færdigbagte og afkølede eclairs over på langs på midten og læg en tyk stribe karamel på bunden.
- Sprøjt flødeskum på i en tyk stribe henover karamellen.
- Drys brændt hvid chokolade ovenpå flødeskummet.
- Smør karamelglasur på lågene og drys med små flager brændt, hvid chokolade.
- Sæt lågene på og server med det samme.