Menu
Fastelavnsboller / Gærkager & sammenlagte kager

Eclairs med karamel

Eclairs med karamel

Disse eclairs med karamel og vaniljefløde er ægte mundgodt. Det er små, aflange vandbakkelser med fyld af tyk karamel, flødeskum med vanilje drysset med brændt hvid chokolade og en karamelglasur på toppen med lidt hvid chokoladeknas. Ren luksus hele vejen igennem.

Små vandbakkelser med fyld

Eclairs er vandbakkelsens lille ekslusive og fine udgave, hvor der kredses om fyld og udseende. De egner sig perfekt til en desserttallerken, til et kaffebord eller som en mindre voluminøs fastelavnsbolle.

Eclairs er forholdsvis nemme at lave og et sted, hvor man kan være yderst kreativ, hvis man godt kan lide at lege med fyld og cremer og pynt osv.

I disse eclairs er det fyld af en tyk karamel, som har fået lov at dominere. Karamellen har fået selskab af flødeskum med vaniljesmag og et drys af brændt, hvid chokolade for at give lidt knas og ekstra karamelsmag. På toppen er der en lækker karamelglasur og små sprinkles af mere brændt hvis chokolade.

Alt i alt er det fyld, der passer godt sammen og bliver til en lille lækker karameldrøm, som man snildt kan spise et par stykker af. For eksempel til fastelavn eller bare til eftermiddagskaffen eller desserten året rundt.

Små hjemmebagte eclairs med karamelfyld og flødeskum

Opskrift på eclairs med karamel

Neden for finder du opskriften på disse eclairs med karamel. Lav gerne karamellen i god tid, fx om morgenen eller dagen før, hvis muligt. Opbevar karamellen på køl, men tag den ud i god tid, inden vandbakkelserne skal samles – gerne en times tid før, så den ikke er for sej og uhåndterligt at smøre på.

Er du vild med karamel, så tror jeg, at disse udvalgte opskrifter også kan inspirere dig:


Karamelsirup

Fastelavnsboller med saltkaramel

Hjemmelavet saltkaramel – en grundopskrift

Iskaffe med karamel

Caramel macchiato


Se også hele samlingen af opskrifter på fastelavnsboller her

Opskrift på eclairs med karamell, vaniljefløde, brændt hvid chokolade og karamelglasur
Eclairs med karamel

Eclairs med karamel

Disse eclairs med karamel og vaniljefløde er ægte mundgodt. Det er små, aflange vandbakkelser med fyld af tyk karamel, flødeskum med vanilje drysset med brændt hvid chokolade og en karamelglasur på toppen med lidt hvid chokoladeknas. Ren luksus hele vejen igennem.
Forb. tid 1 t
Tilb. tid 30 min
Ret Kage
Køkken Fransk
Antal 15 stykker

Ingredienser
  

Karamel

  • 1 dl fløde
  • 1/2 dl sukker
  • 1/2 dl lys sirup
  • 50 g smør
  • 1/2 tsk vaniljesukker

Eclairs – vandbakkelser

  • 75 g mælk (= 3/4 dl)
  • 75 g vand (= 3/4 dl)
  • 75 g smør
  • 75 g hvedemel
  • 2-3 sammenpiskede æg
  • flormelis

Vaniljefløde

  • 2,5 dl piskefløde
  • 2 tsk vaniljesukker

Brændt hvid chokolade

  • 50 g hvid chokolade

Glasur

  • 4-5 spsk karamel
  • ca. 50-75 g flormelis
  • 1-2 spsk mælk

Sådan gør du
 

Karamel

  • Kom alle ingredienser i en lille gryde og varm langsomt op til kogepunktet.
  • Lad nu karamellen stå og småsimre i en gryden, mens du rører jævnligt, indtil den er fast og tyk og har en konsistens som en cremet karamelsauce. Kom evt. en klat på en lille tallerken og stil på køl, så du kan se konsistensen. Det tager ca. 45-60 minutter.
  • Når karamellen har den rette konsistens røres vaniljesukkeret i. Hæld karamellen i en skål og stil på køl indtil brug

Eclairs

  • Hæld vand, mælk og smør i en gryde og varm det op til kogepunktet.
  • Hæld melet i lidt efter lidt og pisk godt.
  • Afbag dejen i gryden ved svag varme i ca. 5 minutter, til dejen er ca. 75 grader varm, mens du rører jævnligt med en træske.
  • Tag gryden af varmen og lad den afkøle lidt.
  • Pisk æggene sammen, og når dejen er ca. 60 grader varm, tilsætter du æg lidt efter lidt, mens du rører dejen glat og homogen. Du skal ikke overpiske/-røre på dette stadie, blot røre æggene godt ind i dejen. Det er ikke sikkert, at du skal brug al ægget – stop, mens dejen er så fast, at du kan køre en finger igennem den og den stadig bliver stående uden at falde sammen.
  • Fyld vandbakkelsesdejen på en sprøjtepose med en bred tyl og sprøjt den ud i ca. 15 aflange striber på en bageplade beklædt med bagepapir. De skal være ca. 3 cm brede. Dyp evt. en finger i vand og tryk ned, hvis de bliver lidt spidse i enden, hvor dejen slipper.
  • Sigt et helt tyndt lag flormelis over vandbakkelserne og bag dem ved 180 grader (bedst i en konventionel ovn) i ca. 25-30 minutter eller indtil de er flot gyldne. De må ikke være for lyse, for så er der chance for, at de falder sammen. Vær opmærksom på kun at bage én plade af gangen, da du ikke har mulighed for at bytte rundt på dem under bagningen.
  • Sluk ovnen og stil ovnlågen på klem i ca. 15 minutter. Det forhindrer dine eclairs i at falde sammen.
  • Tag dine eclairs ud af ovnen og lad dem køle af.

Vaniljefløde

  • Pisk fløden til skum og tilsæt vaniljesukker.
  • Hæld flødeskummet på en sprøjtepose med en bred stjernetyl.

Brændt hvid chokolade

  • Hak chokoladen i grove stykker og spred dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Sæt chokoladen i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 2-4 minutter, indtil chokoladen er karamelliseret og brun (men ikke sort). Hold godt øje med chokoladen hele tiden.

Karamelglasur

  • Bland karamel med flormelis og en skefuld mælk eller to – jo mere mælk du kommer i, jo tyndere vil glasuren blive.

Samling af eclairs

  • Skær de færdigbagte og afkølede eclairs over på langs på midten og læg en tyk stribe karamel på bunden.
  • Sprøjt flødeskum på i en tyk stribe henover karamellen.
  • Drys brændt hvid chokolade ovenpå flødeskummet.
  • Smør karamelglasur på lågene og drys med små flager brændt, hvid chokolade.
  • Sæt lågene på og server med det samme.
Keyword Dessert, Fastelavn, Hygge, Kaffebord
Eclairs med karamel – en luksus fastelavnsbolle

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar