Er du til biscoff spread, så er jeg sikker på, du vil elske disse gammeldags fastelavnsboller med biscoff og vaniljecreme – de er indbegrebet af alt godt samlet i en lækker blød bolle. Fastelavnsbollerne er nemme at lave og henvender sig til både børn og voksne.
Lotus-småkager
Gammeldags fastelavnsboller med biscoff og creme er baseret på den verdenskendte Lotus-småkage med kanelsmag fra Belgien, såkaldte speculaas. Småkagen fås også i en cremet form som smørelse til brød og kager – og den smager ærligt talt fænomenalt. Småkagespread’en smager nøjagtigt som småkagen og har en dyb, varm og krydret smag.
I de gammeldags fastelavnsboller lægges en stor klat biscoff-creme og derefter en god klat hjemmelavet vaniljecreme. Og det er altså en kombination, der får englene til at synge, for det smager vidunderligt sammen i den bløde, søde bolle. Jeg tror, det er en kombination, som både børn og voksne vil elske.
Hvor får jeg fat i Lotus Biscoff Biscuit Spread?
Man kan ikke købe biscoff-cremen så mange steder i Danmark endnu, men vi har haft held til at finde cremen i Normal og indimellem i Netto eller en anden dagligvarebutik som et specialprodukt. Man kan også bestille det enkelte steder på nettet.
Navnet på cremen er Lotus Biscoff Biscuit Spread, hvis du skal søge på det.
I opskriften bruger vi også Lotus-småkager, som knuses ud over cremen på toppen af bollen. Det er ikke en absolut nødvendighed, men det giver et skønt knas og sætter lige prikken over i’et, når nu det er en biscoff-fastelavnsbolle. Når nu det skal være, så lad det endelig være.
Lotus-småkager er også kendt som belgiske eller hollandske speculaas-småkager. De to lande skændes vist stadig om, hvor de originale småkager stammer fra. Du kan bage småkagerne selv – de smager fantastisk.
Opskrift på fastelavnsboller med biscoff og creme
Udover den lækre biscoff-creme er der også en god hjemmelavet vaniljecreme i fastelavnsbollen, som både er med til at give smag og fylde. Hvis der kun kommer biscoff-creme i, vil fyldet blive alt for flydende og blot løbe ud. Men det supplerende fyld må heller ikke stjæle smagen fra biscoff-cremen. Og hertil er vaniljecremen helt perfekt.
Lav gerne vaniljecremen som det allerførst og sæt cremen på køl. Det fungerer bedst, hvis cremen er helt kølet ned, inden bollerne skal i ovnen. Et mål med gammeldags fastelavnsboller er jo, at fyldet bliver inde i bolden under bagningen og ikke flyder ud. og det hjælper en kold vaniljecreme til.
Når du folder bollerne sammen, så sørg for at nappe siderne rigtig godt sammen – og bliv ved, indtil du er helt sikker på, der ingen huller er. Eller at bollen vil springe op nogen steder. Læg dem derefter på bagepladen, men form dem samtidigt lige til runde boller og tryk dem lidt ind i siderne, så de ikke bliver flade. På denne måde vil du få flottere gammeldags fastelavnsboller.
Får du lyst til at bage flere lækre fastelavnsboller, så find gerne inspiration i de mange andre fastelavnsbolleopskrifter her på siden:
Fastelavnsboller med lakrids og hindbær
Gammeldags fastelavnsboller med solbærremonce
Fastelavnsboller med saltkaramel
Se alle opskrifter på fastelavnsboller
Fastelavnsboller med biscoff og creme
Ingredienser
Vaniljecreme
- 2,5 dl mælk – gerne let- eller sødmælk
- 1/2 vaniljestang eller 1-2 tsk vaniljesukker
- 3 æggeblommer
- 75 g sukker
- 25 g Maizena
Bolledej
- 2,5 dl mælk – gerne sødmælk
- 50 g gær
- 550-600 g hvedemel
- 250 g smør
- 50 g rørsukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 2 æg
Fyld og pynt
- 1 glas Biscoff-creme
- 2 Biscoff Lotus-småkager
Sådan gør du
Vaniljecreme
- Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bruger du vaniljesukker, skal du først komme det i til sidst, når cremen er færdig.
- Varm mælken op sammen med vaniljestang og -korn.
- Pisk imens æggeblommer med sukker, til massen er hvid og skummende. Vend maizena i.
- Når mælken koger, hældes den i æggeblandingen, mens du pisker. Hæld derefter blandingen tilbage i gryden og sæt den på blusset igen ved ca. middel varme.
- Lad cremen koge forsigtigt i ca. 1 minut, mens du pisker hele tiden – pas godt på, at den ikke brænder på. Du vil kunne se, at cremen tykner mere og mere.
- Tag cremen af varmen og rør vaniljesukker i, hvis du bruger det. Hæld cremen i en skål, film den og sæt den på køl, indtil du skal bruge den.
Bolledej
- Lun mælken og rør gæren ud heri.
- Smuldr smørret (det må gerne være koldt) i ca. 550 g mel og tilsæt derefter sukker og vaniljesukker.
- Hæld mælken i dejen sammen med æggene og rør dejen, til den er glat og smidig – gerne på en røremaskine. Tilsæt mere mel, hvis nødvendigt.
- Lad dejen hæve i en skål i ca. 30 minutter.
- Rul dejen ud i en stor kvadrat på køkkenbordet og skær den ud i 20 firkanter (4 x 5).
- Læg en skefuld biscoff-creme på hver firkant og derefter en skefuld kold vaniljecreme.
- Fold hjørnerne ind og luk dejen godt til ved at nippe med to fingre.
- Læg fastelavnsbollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med samlingerne nedad og lad dem hæve i ca. 15 minutter.
- Bag fastelavnbollerne ved 200 grader varmluft i ca. 15 minutter, til de er smukt gyldne og færdigbagte.
Pynt
- Du kan enten komme biscoff-creme på toppen af bollerne, mens de stadig er lune og lade det smelte på bollerne eller du kan lune cremen og komme det på bollerne, når de er afkølede (som på billederne).
- På varme boller: Smør en lille klat creme på toppen af hver bolle og lad cremen smelte på bollen, så den løber ned ad siderne. Drys med knuste Lotus-kiks.
- På afkølede boller: Kom et par gode store klatter biscoff-creme i en skål og lun cremen enten i microovnen i ca. 10-15 sekunder eller sæt skålen i ovnen og brug eftervarmen efter bagningen af bollerne. Cremen behøver ikke at være helt smeltet, men skal blot være blød.
- Smør den bløde creme på toppen af hver bolle og drys med knuste Lotus-kiks.