Her er opskriften på gode gammeldags fastelavnsboller med lemon curd og en hjemmelavet vaniljecreme. Det er en særdeles lækker variant af den klassiske fastelavnsbolle lavet på sød gærdej, og boller smager fantastisk: Milde og søde og cremede – og fulde af citronsmag.
Smagen af citron og vanilje
Gammeldags fastelavnsboller med lemon curd og vaniljecreme smager noget så skønt. Er du vild med citronsmag i kager og andet godt, er jeg sikker på, at du vil elske disse lækre bløde fastelavnsboller med smag af citron og vanilje. Lemon curd kan noget helt særligt i kage, og når citroncremen bliver pakket ind i en lun bolle sammen med en god vaniljecreme, så sker der ting og sager.
I det hele taget er gammeldags fastelavnsboller jo bare dødlækre. Og selv om vi ofte laver en masse andre kunstfærdige fastelavnsboller med flødeskum og forskellige cremer, så tør jeg godt at sige, at det er den gode gammeldags bolle, vi sværger mest til.
Blød bolle og lækkert fyld
Der er noget med kombinationen af den bløde, søde og let fedtede gærdej pakket om smagfyld, sød fyld, der tilsyneladende giver en alt, hvad man har brug for – sådan kagemæssigt.
Nogle gange kommer jeg også et mørkt stykke chokolade i hver bolle. Det fungerer godt og passer smagsmæssigt meget fint med både citron- og vaniljecreme. Ofte laver vi de gammeldags fastelavnsboller med forskellige fyld. Vi kan også finde på at dele den enkelte portion op, som vi så fylder med forskellige fyld. På den måde kan vi hver især få to-tre forskellige slags gammeldags fastelavnsboller. Mums!
Opskrift på gammeldags fastelavnsboller med lemon curd og vaniljecreme
Lige her under finder du opskriften på fastelavnsbollerne med citroncreme og vaniljecreme. Du kan lave begge cremer selv – hvilket jeg selvfølgelig vil anbefale – men er du tidspresset, er det jo nemt at købe sig til en færdig lemon curd og lave en hurtig vaniljecreme af pulver.
Du kan se opskriften på hjemmelavet lemon curd her
Du kan se opskriften på hjemmelavet vaniljecreme her.
Her er nogle udvalgte opskrifter på gammeldags fastelavnsboller, som måske kan give lidt inspiration i forhold til fyld:
Gammeldags fastelavnsboller med solbærremonce
Gammeldags fastelavnsboller med remonce og creme
Fastelavnsboller med vaniljecreme og chokoladepynt
Se hele samlingen af opskrifter på fastelavnsboller
Gammeldags fastelavnsboller med lemon curd og vaniljecreme
Ingredienser
Vaniljecreme
- 2,5 dl mælk – gerne let- eller sødmælk
- 1/4 vaniljestang eller 1-2 tsk vaniljesukker
- 3 æggeblommer
- 75 g sukker
- 30 g maizena
Fastelavnsbolledej
- 2 dl mælk
- 200 g smør
- 75 g gær
- 2 æg
- 2 spsk rørsukker
- 1/2 tsk fint salt
- ca. 500 g hvedemel
- æg til pensling
Lemon curd
- ca. 200 g lemon curd
Citronglasur
- 150 g flormelis
- 2-3 spsk citronsaft
Pynt
- revet citronskal
- evt. lidt tørrede blå kornblomster
Sådan gør du
Lemon curd
- Lav lemon curden i god tid – gerne dagen før. Du finder opskriften på hjemmelavet lemon curd her.
Vaniljecreme
- Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bruger du vaniljesukker, skal du først komme det i til sidst, når cremen er færdig.
- Varm mælken op sammen med vaniljestang og -korn.
- Pisk imens æggeblommer med sukker, til massen er hvid og skummende. Vend maizena i.
- Når mælken koger, hældes den i æggeblandingen, mens du pisker. Hæld derefter blandingen tilbage i gryden og sæt den på blusset igen ved ca. middel varme.
- Lad cremen koge forsigtigt i ca. 1 minut, mens du pisker hele tiden – pas godt på, at den ikke brænder på. Du vil kunne se, at cremen tykner mere og mere.
- Tag cremen af varmen og rør vaniljesukker i, hvis du bruger det. Hæld cremen i en skål, film den og sæt den på køl, indtil du skal bruge den.
Bollerne
- Lun mælken og kom smørret i, så det smelter i mælken.
- Hæld mælk og smeltet smør i en røreskål og rør gæren ud heri.
- Rør derefter de øvrige ingredienser i: æg, rørsukker, salt og mel.
- Ælt dejen godt igennem og stil den til hævning et lunt sted i ca. 15 minutter.
Samling af fastelavnsbollerne
- Slå nu dejen sammen og del den i 24 stykker, som rulles ud. Læg en skefuld vaniljecreme og en skefuld lemon curd på hvert stykke (og evt. et stykke mørk chokolade) og “pak” bollen sammen ved at samle hjørnerne diagonalt.
- Stil bollerne til hævning i ca. 20 minutter, pensl med æg og bag dem på nederste rille i 10-15 minutter ved 220 grader varmluft.
- Lad bollerne køle af på en bagerist.
- Rør glasur sammen ved at røre friskpresset citronsaft i flormelisen og pynt bollerne med glasur, revet citronskal og evt. tørrede kornblomster.