Bag den lækreste toscatærte med marcipanbund og nødder i karamel. Tærten er en klassiker hos bageren, men du kan sagtens bage den selv derhjemme. Det er en virkelig lækker tærte med syndig karamel, sprød tærtedej og smagfulde hasselnødder svøbt i karamel.
Karameldrøm
Toscatærte er vist en af den slags kager, som hører til blandt favoritterne hos mange kageglade mennesker. Og det kan jeg godt forstå: Det er en virkelig lækker tærte. Blød karamel om smagfulde nødder på en bund af marcipan og pakket sprødt ind i en sød tærtedej. Det bliver da næsten ikke bedre.
Tærten er faktisk nem at bage, men laves i flere steps. Først laves en sød tærtedej, som evt. bages i ovnen først, hvis man gerne vil have en lidt sprød tærtebund. Derefter fyldes marcipanfyld i og tærten bages endnu engang. Imens laves karamellen på komfuret, og inden den hældes over den bagte tærte vendes hakkede hasselnødder i karamellen og koger med. Og så får tærten lige en sidste tur i ovnen.
Opskrift på toscatærte
Lige her under finder du den nemme opskrift på den klassiske tærte med hasselnødder svøbt i karamel. Du kan sagtens bruge andre nødder eller mander i stedet eller en god blanding. Vil du være på forkant med at bage tærten, kan du evt. lave mørdejen flere dage i fordejen – det gør det hele lidt nemmere på dagen.
Er du lige jeg jeg vild med alt med karamel, så prøv også at kigge på disse lækre opskrifter:
Hjemmelavet saltkaramel – en grundopskrift
Fastelavnsboller med saltkaramel
Toscatærte med marcipanbund
Equipment
- Tærteform, 26 cm – evt. med løs bund
Ingredienser
Mørdej
- 250 g hvedemel
- 175 g smør
- 2 spsk sukker
- 1/2 tsk fint salt
- 1 æggeblomme
- evt. 2-3 spsk mælk
Marcipanbund
- 100 g sukker
- 150 g revet marcipan
- 75 g blødt smør
- 10 g hvedemel
- 2 æg
Nøddekaramel
- 2 dl piskefløde
- 150 g smør
- 100 g sukker
- 50 g mørk sirup
- 200 g grofthakkede hasselnødder
Sådan gør du
Mørdej
- Bland mel og smør i en skål med fingrene, hvor du lige som gnider det sammen.
- Tilsæt sukker, salt, æg og mælk og ælt mørdejen sammen. Pas på, du ikke kommer til at ælte for meget, så bliver den "skør". Læg mørdejen på køl i en 1/2 time.
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den temperere lidt på køkkenbordet.
- Rul derefter mørdejen ud mellem to stykker bagepapir og læg den i en tærteform. Buk dejen om formens kant og skær den rundt med en skarp kniv helt ude over kanten. Prik dejen i bunden med en gaffel.
- Hvis du gerne vil have forbagt din tærtebund, kan du nu give den ca. 10-12 min. ved 180 grader varmluft – gerne blindbagt med fx tørrede bønner i bagepapir ovenpå, så dejen ikke svulmer op. Og ellers sætter du tærteformen på køl, indtil du skal bruge den.
Marcipanbund
- Riv marcipanen groft og pisk den med sukker og blødt smør.
- Tilsæt æggene et af gangen og pisk mellem hvert æg.
- Vend til sidst melet i.
- Fordel marcipanmassen ud over tærtebunden og bag tærten ved 180 g varmluft i ca. 18-20 minutter, indtil marcipanfyldet er smukt gylden og let fast.
- Tag tærten ud og lad den afkøle, mens du laver nøddekaramellen.
Nøddekaramel
- Kom fløde, smør, sukker og sirup i en lille gryde og kog det op, så du får en gylden karamel. Lad det koge i et par minutter, til karamellen er blank.
- Tilsæt hakkede hasselnødder og lad karamellen koge i yderligere et minut eller to.
- Hæld nøddekaramellen henover den bagte marcipanbund og bag kagen i yderligere ca. 5 minutter, indtil karamellem bobler let og nødderne har fået en lille smule farve. Hold godt øje, så det ikke brænder på.
- Lad toscatærten afkøle helt inden servering.