Frugt- & nøddesmør

Hjemmelavet saltkaramel – en grundopskrift

Hjemmelavet saltkaramelSaltkaramel er simpelthen noget af det lækreste, man kan forestille sig: Blød og glat med en smag af butterscotch og havsalt. Mums! Her er en grundopskrift på hjemmelavet saltkaramel, som du kan spise på brød, bruge i kager og desserter eller bare hapse en skefuld af direkte fra glasset, når trangen kommer over dig.

Noget, som alle kan lide

Jeg tror ikke, jeg kender nogen, der ikke er vilde med saltkaramel i en eller anden form. Det er som om, at karamel er et sikkert hit uanset hvad.

Denne grundopskrift på saltkaramel er god at have i gemmerne, for den kan anvendes til et hav af ting efterfølgende. Fx til hjemmelavet saltkaramelis, til kager og cremer, ovenpå desserter og i fastelavnsboller.

Saltkaramellen egner sig dog også fortrinligt på søndagsmorgenbordet.

Karamellen tager ganske kort tid at lave.

Hjemmelavet saltkaramel

Opskrift på hjemmelavet saltkaramel (1 glas)

  • 150 g sukker
  • 1/2 dl vand
  • 30 g smør
  • 1,5 dl piskefløde
  • havsalt

Rør sukker og vand sammen i en lille gryde, som ikke er af teflon. Varm sukkeret op uden at røre i gryden, så sukkeret ikke krystalliserer. Dette gøres ved høj varme.

Hold godt øje med sukkeret. Først smelter det og begynder at boblekoge, hvorefter det vil begynde at tage farve. Jo mere farve, karamellen tager, jo mere bitter vil den blive. Karamellen skal være smuk gylden og ikke alt for mørk. Det går hurtigt, når først sukkeret begynder at tage farve, så hold blikket på det.

Når sukkeret er gyldent, skruer du ned for varmen til middel. Her kan det være en god idé at tage selve gryden af varmen, så du har styr på karamellen. Tilsæt smørret og rør det godt rundt i karamellen (ja, nu må du gerne røre).

Sæt gryden tilbage på varmen og hæld nu fløden i lidt ad gangen, mens du fortsat rører rundt.

Når al fløden er i, lader du karamellen småkoge i 2-3 minutter. Jo længere tid, den koger, jo stivere bliver den, når den køler af. Hvis du fx vil bruge den i en hjemmelavet is, så skal den blot koge 1-2 minutter, skal du bruge den på kage, må den godt være lidt stivere.

Smag til sidst til med et par drys havsalt – pas på ikke at komme for meget i, det smager af mere, end man tror.

Hæld karamellen på glas – gerne gennem en lille sigte, så du er sikker på, at der ikke er sukkerkrystaller med.

Opbevar på køl, men tag gerne karamellen ud af køleskabet en times tid, inden du skal bruge den, så den kan få den rette konsistens og temperatur. Karamellen er naturligvis stivere, når den er helt kold.

God fornøjelse!

Hjemmelavet saltkaramel

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar